Vijf manieren om diepte te creëren in je foto’s

Amy Schutte 1504
Een driedimensionale situatie vertalen naar een tweedimensionaal beeld. Dat is wat wij als fotografen doen, maar ook wat schilders, grafisch vormgevers en animatoren doen. Om toch (de illusie van) diepte te creëren in een plat plaatje, zijn een aantal technieken. Deze vijf kunnen wij, als fotografen, goed gebruiken.

Diepte door kleur

Verschillende kleuren geven een verschillend gevoel van diepte. Warme kleuren (roodtinten) geven de suggestie dichterbij te zijn, terwijl koele kleuren een terugtrekkend effect hebben. Alhoewel er theorieën zijn dat dit omdraait als je tegen een witte achtergrond kijkt. Maar het gebruik van tegengestelde kleurtemperaturen in voor - en achtergrond versterkt een gevoel van diepte. Daarover zijn de geleerden het eens.

Diepte door lineair perspectief

Dit is waarschijnlijk de meest basale vorm van diepte, die je al in de tekenles op school geleerd wordt. Het is de illusie dat wanneer een onderwerp van het perspectief van de kijker (of fotograaf) wegloopt in rechte lijnen, dat deze lijnen dan samenkomen in een vast punt. Kijk je bijvoorbeeld naar een treinrails, vanuit het midden tot aan de horizon, dan lijken de sporen daar samen te komen. Dit gegeven kun je in fotografie gebruiken, vooral door het gebruik van zichtlijnen.

Diepte in de atmosfeer en scherpte

Wanneer er een grote afstand is tussen de voor- en achtergrond, kun je dit proberen over te brengen door een verandering in de atmosfeer te benadrukken. De achtergrond wordt vaag door de grote afstand. Dat kan door een soort heiige mist te gebruiken of felle zon te gebruiken, die de details uitwast. Maar dan moet zoiets er natuurlijk wel zijn. Wij kunnen ons richten op de scherptediepte. De verre achtergrond verdwijnt in onscherpte, wat de suggestie van afstand vergroot. Immers, onze ogen kunnen op grote afstand ook geen details meer waarnemen. Dit gegeven kunnen we gebruiken en extra aanzetten door de verre achtergrond onscherp te maken. Voor onderwerpen dichtbij met een onscherpe achtergrond ontstaat wel een gevoel van diepte doordat het onderwerp los komt, maar niet het natuurlijke gevoel van afstand.

Diepte door licht

Het idee van diepte kan natuurlijk enorm worden aangezet met het gebruik van licht. Hooglichten zorgen ervoor dat delen van het beeld meer naar voren komen, en dus dichterbij lijken. Door met licht te spelen, kan gemakkelijk diepte in een foto aangebracht worden.

Diepte door schaduw

Dit is het tegenovergestelde effect van diepte door licht, maar werkt op dezelfde manier. De schaduw geeft structuur en diepte. Helemaal gecombineerd met diepte door licht, krijg je een driedimensionale weergave.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy