Vier reisfotografie tips die niet perse over fotografie gaan

Amy Schutte 626 0
Reisfotografie is populair. (Verre) reizen worden steeds toegankelijker en de andere kleuren en sfeer die zo anders is als thuis maken fantastische fotografische onderwerpen. Maar reisfotografie heeft ook zo z’n uitdagingen. Je gaat aan de slag op een plek waar niet alles bekend is, niet alles bij de hand en mensen zich soms anders gedragen. Met deze tips, die niet over fotografie gaan, helpen we je op weg.

Ga alleen op pad

Dit is waarschijnlijk ook één van de spannendste dingen om te doen, zeker wanneer je gewend bent om met een groepje op pad te gaan. Bovendien is het niet altijd de meest vriendelijke optie voor je portemonnee, want je draagt alle kosten volledig zelf. Maar alleen reizen is echt een aanrader. Je hoeft je plannen nooit aan te passen aan de wensen van een ander: het maken van compromissen is verleden tijd. Dat betekent ook dat je zo lang kunt doen over het maken van een foto als je nodig hebt. En op unieke plekken loont het vaak om even wat langer na te denken en tijd te besteden aan je opstelling en compositie. Of om op een ander tijdstip terug te komen, als het licht interessanter is. En als je budget krap is, of je zoekt wat gezelschap, kun je naar een backpacker hostel gaan voor wat aanspraak en misschien wat tips over de omgeving.

Spreek de taal

Natuurlijk is dat op de ene plek gemakkelijker dan de andere, en je hoeft niet het hele jaar aan taalstudie te besteden voor een vakantie van enkele weken. Je kunt je bestemming uitkiezen op de taal die je wellicht al een beetje kent. Zeker wanneer je alleen reist, zal het zijn voordelen hebben. Maar leer in elk geval wat woorden, zodat je met de lokale gemeenschap (en niet alleen die in de toeristische sector werkzaam zijn) kunt communiceren, al is het eenvoudig. Het doel is om te begrijpen op wat voor manier je mensen benadert: in veel culturen worden Nederlanders als vrij direct beschouwd en niet overal is dat perse positief. Het helpt het met toestemming vragen voor foto’s en zorgt ervoor dat je gemakkelijker in je omgeving opgaat. Dat zul je in je foto’s terugzien. En natuurlijk hebben lokale bewoners de meest waardevolle informatie over de omgeving en locaties die misschien nog niet platgelopen zijn door anderen.

Doe zoals de bewoners doen

Als je wat woordjes spreekt, kun je je gemakkelijker onder de lokale bewoners begeven. De toeristische gebaande paden zijn al vaak gefotografeerd en hebben vaak een groot deel van hun authenticiteit verloren. Dus laat de plaatselijke toer bureau's eens links liggen en ga voor de minder gemakkelijke optie. Ongemakkelijke busritjes en niet weten wat je eet kan het gevolg zijn, maar je komt ergens anders en ziet andere mensen en scenes. Probeer erachter te komen hoe mensen in de omgeving hun vrije dag besteden en ga daar ook heen. Ongetwijfeld geeft het je top fotografisch materiaal. Probeer in homestays te verblijven en praat met mensen in de bus en op straat.

Zorg dat je goed voorbereid bent - fysiek en mentaal

Op reis gaan kan spannend zijn, helemaal als je alleen gaat. Er zijn veel factoren onvoorspelbaar en ook al plan je nog zo goed: het gaat niet altijd zoals je wil. Daarom is het goed voor je aanpassingsvermogen en improvisatie skills. Informeer van tevoren wat de toerist traps zijn (die zijn er overal, en je kunt ze vaak voorkomen door even te googlen) en wat de plekken zijn waar je beter van kunt wegblijven. Pak goede kleding en schoenen in: hele dagen op slippers rondlopen is erg vermoeiend. Zorg dat je fysiek in goede conditie bent. Hitte of kou vragen veel van je lichaam, je bent de hele dag in de weer en daarbij is het eten waarschijnlijk anders dan je gewend bent - en op sommige plaatsen de hygiëne standaard ook. Zorg dat je wat kunt incasseren, ook mentaal. Je krijgt vaak niet veel kansen om fantastische plekken meerdere malen te bezoeken, dus het is zonde als je jezelf in de weg zit en fantastische platen mist. Daar krijg je gegarandeerd spijt van, achteraf.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy