Video: maak kennis met wet plate fotografie en ga terug in de tijd

Video: maak kennis met wet plate fotografie en ga terug in de tijd

Renzo Gerritsen 412 0
Grote kans dat je in dit digitale tijdperk nog nooit van wet plate fotografie gehoord hebt. Daar komt nu verandering in.

Markus Hofstätter raakte geïnteresseerd in het collodion wet plate-proces (wet plate fotografie) na het zien van een serie portretten van beroemdheden door fotograaf Victoria Will. Het unieke resultaat van het natte plaatproces was zeer aantrekkelijk voor Markus en belandde daardoor in de wereld van wet plate fotografie. Het proces, dat halverwege de negentiende eeuw ontstond als een middel om een eenvoudiger alternatief fotoproces te ontwikkelen, is een lastig proces dat zorgvuldig moet worden gepland om succesvol te zijn.

 

 

In plaats van het gebruikelijke film en papier gebruik je bij wet plate fotografie stukken tin en giet je een emulsie bovenop de plaat. De emulsie is een vervanging voor film en is veel minder gevoelig voor licht (ongeveer 1-3 ISO). Dit kan het proces makkelijker maken, maar ook moeilijker. Tijdens het ontwikkelen heb je namelijk minder kans op lichtlekken, maar werk je wel met langere belichtingstijden en heb je veel meer licht nodig om een goede belichting te krijgen. Als je een mens fotografeert betekent dat dus dat je minimaal een aantal seconden stil moet zitten en als het tegenvalt wel meer dan 10 seconden. Vervolgens ontwikkel je de foto in de donkere kamer. Dat proces zie je in de video.

Ben jij bereid om terug in de tijd te gaan als je de resultaten ziet?

Kijk voor meer informatie op de website van Markus Hofstätter.

Lees ook: Phillip Chin Vancouver toont Wet Plate fotografie

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen | Redacteur

Professioneel fotograaf en initiatiefnemer van Avondfotografie.nl

Bekijk alle artikelen van Renzo