Tip: video editen op het ritme van de muziek

Christel de Wolff 4939

De meeste fotocamera’s kunnen tegenwoordig in hoge kwaliteit filmen, daardoor maken fotografen steeds vaker een uitstapje naar bewegend beeld. Alleen het nabewerken kan nog wel eens een tegenvaller zijn. In plaats je te concentreren op één beeld, moet je ineens beelden achter elkaar zetten en laten overlopen. In dit artikel een fantastische tip voor wie niet weet waar te beginnen.

Een regenachtige herfstdag is bij uitstek geschikt om met warme chocolademelk achter je computer te kruipen en de klusjes aan te pakken die er al een hele tijd zijn blijven liggen. Het organiseren van je harde schijven bijvoorbeeld, maar ook het bewerken van die ene video die je een poos terug hebt gemaakt. Fotografie en videografie lijken veel overeenkomsten te hebben en dat is natuurlijk ook zo, maar er zijn ook hele grote verschillen. Waar je bij fotografie een moment probeert te vangen in één beeld, kun je bij video de opbouw en afbouw van de climax ook in beeld brengen.

Niet alleen je beelden, maar ook de nabewerking is anders. Bij video speelt audio een grote rol al dan niet als omgevingsgeluid dan wel als muziek. Muziek kan ongelofelijk veel toevoegen aan de montage van een video. Het kan spanning opbouwen, emotie opwekken of vergroten, het kan een video minder saai maken. Soms kies je ervoor om af en toe muziek te laten horen, bij andere video’s gaat de muziek juist van begin tot eind door.  In het laaste geval doe je er goed aan om je video te monteren op het ritme van de muziek!

Een goed huwelijk tussen video en muziek

Vaker dan je waarschijnlijk doorhebt is de muziek leidend in de montage. Dat kan ook gelden voor het ritme van de montage. De frequentie van shotwissels volgt dan het ritme van de muziek. Dit wordt vaak gebruikt in muziekvideo’s, maar ook in actiefilms of bruidsreportages. Dat werkt heel goed, ze beeld en geluid versterken elkaar.

Hoe ga je te werk?

Begin met het neerleggen van de muziek in je sequentie, en als je aanpassingen wil maken doe je dat eerst. Daarna ga je pas met beeld aan de gang. Kies muziek die bij de beelden past en bij het verhaal dat je wil vertellen. Een zwaar metal nummer onder een bruidsreportage vertelt natuurlijk een heel ander verhaal dan een zoetsappige hit.  Aan jou, en natuurlijk ook aan het bruidspaar, de keuze!

Het lijkt logisch, maar soms wordt totaal de verkeerde muziek gebruikt omdat je een liedje op dat moment leuk vindt of omdat dat bruidspaar wat je gefilmd hebt toevallgi houdt van die specifieke muziek. Ga er gerust tegenin, want het eindresultaat wordt er niet beter van als de muziek niet past bij het beeld.

Gebruik waveforms

Een handig hulpmiddel kan zijn, het kijken naar de waveforms. De audiosporen kun je meestal openvouwen, waardoor de geluidsgolven zichtbaar worden. Vaak is dan al zichtbaar waar de pieken zitten en waar de muziek naar iets toewerkt (meestal een oplopende lijn in volume). Luister altijd eerst een aantal keer naar de muziek, want deze vlieger gaat niet altijd op. Sommige programma’s laten je ook markers op de audiosporen zetten zodat je weet waar de beat zit. Dat is vooral handig bij gecomprimeerde popmuziek, waarbij de geluidsgolven als één volle waveform te zien is.

Overgangen en bewegingen afmaken

Uiteraard hoef je niet op elke beat een overgang te maken. Er zijn programma’s waarin je automatisch de overgangen op muziek kunt leggen . Beter is om er zelf mee aan de slag te gaan. Let er dan altijd op dat de knip past bij het shot. Als er net een harde beat in de muziek zit waar een shotwissel heel fijn op zou passen maar het shot dat niet toelaat, wissel het dan om of kies een ander moment. Halve bewegingen zijn over het algemeen onrustig om naar te kijken, wees er dus voorzichtig mee. Een beweging van het onderwerp is overigens juist een uitstekend moment om op te letten met het snijden. Zo is iemand die het beeld uitloopt of een auto die wegrijdt juist een fijne overgang naar een nieuw hoofdstukje in je verhaal.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel