Video editing: monteren op ritme

Amy Schutte 287 0
Muziek kan ongelofelijk veel toevoegen aan de montage van een video. Het kan spanning opbouwen, emotie opwekken of vergroten, het kan een video minder saai maken. Bij sommige sequenties, vooral wanneer het geluid niet al te best is, wil je muziek onder vrijwel de hele video gebruiken. Probeer dan eens te monteren op het ritme van muziek.

Audio leidt

Audio is altijd leidend in de montage. Immers, beeldfouten kun je wegwerken met plak shots, maar audio dat er niet is of te slecht is om te gebruiken is niet op te lappen. Vaker dan je waarschijnlijk doorhebt is de muziek leidend in de montage.

Monteren op het ritme

Dat kan ook gelden voor het ritme van de montage. De frequentie van shot wissels volgt dan het ritme van de muziek. Dit wordt vaak gebruikt in muziekvideo’s, maar ook in actiefilms of bruidsreportages. Dat werkt heel goed, ze beeld en geluid versterken elkaar.

Hoe doe ik het?

Begin met het neerleggen van de muziek in je sequentie, en als je aanpassingen wil maken doe je dat eerst. Daarna ga je pas met beeld aan de gang. Kies muziek die bij de beelden past en bij het verhaal dat je wil vertellen. The Prodigy onder een bruidsreportage geeft een heel ander gevoel dan John Legend. Voor een sportwedstrijd waarin gebeurtenissen elkaar snel opvolgen kies je geen romantische ballade. Het lijkt logisch, maar soms wordt totaal de verkeerde muziek gebruikt omdat de editor een liedje op dat moment leuk vindt of omdat een opdrachtgever houdt van die specifieke muziek. Ga er gerust tegenin, want het eindresultaat wordt er niet beter van als de muziek ‘vloekt’ bij het beeld.

Overgangen

Uiteraard hoef je niet op elke beat een overgang te maken. Voel aan waar de muziek opzwepender wordt, waar er naar een bepaalde climax toegewerkt wordt.

Er zijn programma’s waarin je automatisch de overgangen op muziek kunt leggen . Beter is om er zelf mee aan de slag te gaan. Zo weet je ook dat wanneer de muziek ergens naar opbouwt, je qua beeld ook bij iets interessants uitkomt.

Gebruik waveforms

Een handig hulpmiddel, dat in de meeste montageprogramma’s voorhanden is, zijn de waveforms. De audiosporen kun je meestal openvouwen, waardoor de geluidsgolven zichtbaar worden. Vaak is dan al zichtbaar waar de pieken zitten (meestal de beats) en waar de muziek naar iets toewerkt (meestal een oplopende lijn in volume). Luister altijd eerst een aantal keer naar de muziek, want deze vlieger gaat niet altijd op. Sommige programma’s laten je ook markers op de audiosporen zetten zodat je weet waar de beat zit. Dat is vooral handig bij overgeproduceerde muziek, waar de geluidsgolven als één volle waveform te zien is.

Eerst ruwe montage maken

Leg het beeld nu ruw neer, in de volgorde die je zelf voor ogen had. Als de software het toelaat kun je verschillende sporen gebruiken of kleurcodes geven aan de shots. Grote totalen op één spoor, medium op een ander bijvoorbeeld. Of shots met actie op één spoor en invullers op een ander. Wat voor jou lekker werkt. Je kunt de knipjes later netjes maken, als je tevreden bent met de eerste versie van je montage. Dat is beter dan er veel tijd aan verliezen om er vervolgens achter te komen dat je het misschien heel anders wil aanpakken. Voordat je alles gaat finetunen is het ook aan te raden om je voormontage heel even te laten liggen en wat anders te doen. Omdat je weet wat er gaat gebeuren kan het je op het eerste gezicht soms niet opvallen dat shots te kort staan om te zien wat er gebeurt. Meestal merk je dat wat later wel op.

Er is geen regel over de lengte van shots, volg het ritme. Grote totalen, zeker met veel mensen erin, zou ik wat langer laten staan want een kijker heeft vaak iets langer nodig om in zich op te nemen wat hij of zij ziet.

Bewegingen afmaken

Let er verder op dat de knip past bij het shot. Als er net een harde beat in de muziek zit waar een shotwissel heel fijn op zou passen maar het shot is een pan, wissel het dan om of kies een ander moment. Halve bewegingen zijn lelijk, (tenzij het een consequente stijlkeuze is, maar wees er voorzichtig mee), ook op muziek. Een beweging van het onderwerp is overigens juist een uitstekend moment om te snijden; iemand die het beeld uitloopt of een auto die wegrijdt is een fijne overgang naar een nieuw shot of een nieuw hoofdstukje in je verhaal.

Niet altijd gebruiken

Natuurlijk werkt deze techniek het beste bij video’s waar de oorspronkelijke audio (set-noise) onbelangrijk is, of uit korte soundbites bestaat. Proberen op een ‘underscore’ (achtergrondmuziekje) te monteren is zonde van je tijd en bijna onbegonnen werk, omdat de oorspronkelijke audio nog ergens op moet slaan maar dan qua lengte ook ineens moet kloppen. Op tv zie je dit soort ritmische sequenties dan ook vaak in stukjes tussen interviews of presentatieteksten in.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy