Video: Creatief met videotransities

Video: Creatief met videotransities

Itam van Teeseling 815 0
Ook zo moe van die standaard cross-fade tussen twee shots? Bekijk dan dit filmpje eens. D4DARIOUS laat zien hoe je met alleen je camera en een klein beetje monteren verrassende overgangen kan maken.

Voor traditionele montage worden overgangen zoals 'crossfades' en 'dip-to-whites" eigenlijk helemaal niet veel gebruikt. Shots worden vaak aan elkaar geplakt zonder poespas. Om dit een beetje netjes te doen worden er wel J- en L-cuts gebruikt, maar meer ook niet.

Dit komt omdat transities een bepaald gevoel meegeven in een montage. Ze hebben een effect op de kijker, in plaats van dat ze simpelweg de ene shot na de andere tonen. Zo geeft een crossfade vaak het gevoel van het verlopen van tijd, terwijl een dip-to-black een einde suggereert.

Met transities kan je dus meer dan alleen shots in elkaar laten overlopen. In onderstaande video zie je hoe je een paar creatieve overgangen kan maken door alleen je camera te gebruiken. Ok, je moet het nog wel even monteren, maar het zijn dan ook niet bepaald de standaardeffectjes die bij je montagesoftware worden geleverd.

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam