Haal alles uit je Nikon-camera

Video: 7 tips voor Nikon-gebruikers

Redactie DIGIFO... 1743 0
Veel fotografen raken zo aan hun camera gewend dat alles op een gegeven moment op de automatische piloot gaat. Maar er bestaan trucjes om je camera net nog even wat efficiënter te gebruiken. Steve Perry dook in de instellingen van Nikon-camera's en ontdekte een aantal handige "hacks".

Het opslaan van instellingen

Het is mogelijk om de instellingen van je camera op te slaan. Waarschijnlijk heb je de instellingen van je camera helemaal naar je eigen smaak aangepast en in de camera opgeslagen. Het kan echter voorkomen dat je die instellingen verliest, bijvoorbeeld door een reset of een reparatie. Steve ontdekte dat het mogelijk is om de instellingen als een bestandje op een SD-kaart op te slaan, zodat je deze instellingen altijd weer kan inladen op je camera.

Geef bestanden een unieke naam

Nikon-camera's geven aan de fotobestanden een standaardnaam, waarbij de laatste cijfer oplopen om aan te geven welke foto het is. Soms is het echter handig om bestanden een unieke naam te geven. Als je bijvoorbeeld meerdere camera's gebruikt van hetzelfde type, dan is de kans groot dat je dubbele bestandsnamen krijgt bij het inladen. Je kan er daarom voor kiezen de standaardbenaming van je Nikon-camera een unieke benaming te geven, zodat herkenbaar is waar de foto's mee gemaakt zijn.

Viewfinder horizon level

Om er zeker van te zijn dat je foto's niet scheef genomen worden is het handig om gebruik te maken van de viewfinder 'horizon level'. Zorg dat je deze zo instelt dat je die met een druk op de knop in je viewfinder kan weergeven. Let er op, het instellen van deze leveler kan per type Nikon verschillen.

High Speed Flash sync

Er is een mogelijkheid om de snelheid van de flitser toch te gebruiken bij sluitersnelheden die boven de sync-snelheid liggen. Je doet dit door gebruik te maken van de functie 'auto fp'. Er zijn zo veel snellere flitsmogelijkheden mogelijk dan normaal.

Easy ISO en Easy Exposure compensatie

Er is een mogelijkheid om met een draai aan de knop ISO-compensatie of exposure-compensatie te gebruiken. Erg handig voor in situaties waarin je snel en zonder gedoe je belichting moet aanpassen.

Viewfinder grid

De viewfinder grid is te vergelijken met de eerder genoemde 'horizon level' Het zorgt dat je je foto's recht kan houden. Daarnaast is het een erg handig hulpmiddel om je composities strak te houden.

Exposure delay

Voor het maken van foto's met lange sluitertijd gebruik je natuurlijk het liefst een statief. Maar zelfs dan kan het voorkomen dat als je de ontspanknop indrukt je de camera zodanig beweegt dat je scherpte verliest. De exposure delay is hier een oplossing voor. Door deze in te stellen kan je een vertraging inbrengen tussen het indrukken van de knop en het daadwerkelijke nemen van de foto.

 

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie