Uniek: een ongekende astrofotografische foto gemaakt

Redactie DIGIFO... 515 0
Iedere seconde moet het ergens in het ruimtestelsel zichtbaar zijn, maar je hebt maar 1 op de 10 miljoen kans om deze kosmische gebeurtenis waar te nemen. De geboorte van een supernova, de dood van een gigantische ster.

De amateurastronoom Victor Buso uit Argentiniƫ won dit lot in de astronomieloterij. Tijdens het testen van zijn nieuwe camera op een 16-inch telescoop, ontdekte Buso deze ongelofelijke gebeurtenis. De gebeurtenis die hij waarnam was puur toeval en moet 80 miljoen lichtjaren van ons verwijderd zijn.

Melkweg NGC 613

Melkweg NGC 613 gefotografeerd door Victor Buso, aan de onderkant van de foto rechts uit het midden is een zwarte stip waarneembaar. In de video die gepubliceerd is eerst niets aanwezig en het volgende moment de zwarte stip aanwezig, zoals hier te lezen valt. Dat is het moment van het ontstaan van de supernova.

Nadat Buso merkte dat er een duidelijke lichtbron aanwezig was op de foto, stuurde hij het meteen de gegevens door naar bevriende astronomen, die direct hun telescopen dezelfde kant oprichtte. De astronomen bevestigde het ontstaan van de supernova.

De foto van Buso is super belangrijk voor de astronomische gemeenschap. Voor het eerst kunnen astronomen waarnemen wat natuurkundigen al hadden voorspelt. Astronomen hebben alleen de mogelijkheid om de naschok van de supernova te registreren en hun telescopen daarna de goede kant op te richten. Dankzij het geluk van Buso kunnen ze nu ongekende informatie vergaren over de supernova.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie