Twitters AI snijdt intelligent je foto's bij

Twitters AI snijdt intelligent je foto's bij

Itam van Teeseling 362 0
Twitters nieuwe algoritme stelt het sociale platform in staat geüploade foto's automatisch correct te croppen. Met behulp van wetenschappelijke informatie leert het algoritme te begrijpen wat het interessantste gedeelte van een foto is.

'Sailancy' noemt Twitter het. Het is de wetenschappelijke term voor hoe mensen kijken naar details in beeld. Als we beeld zien speuren onze ogen bijna automatisch naar de meest interessante delen van dat beeld. Zo kijk je als je bijvoorbeeld een mens ziet bijna automatisch direct naar de ogen. Voor kunstmatige intelligentie is het makkelijk om ogen te herkennen en zo dus goed een gezicht in te kaderen. Maar hoe zit het met foto's waarop geen mensen zijn afgebeeld? Hoe zorg je dat een foto dan automatisch goed ingekaderd wordt.

Er zijn hele onderzoeken naar sailancy gedaan en met die data heeft Twitter nu een algoritme ontwikkeld. Het algoritme leert als het ware te kijken naar foto's zoals mensen dat doen. Door bijvoorbeeld contrastrijke delen van een foto als interessanter te beoordelen dan vage delen leert het programma hoe hij het beste kader voor de foto kan bepalen.

Twitter wil hiermee voorkomen dat foto's verkeerd worden bijgesneden en zorgt voor ongemakkelijke situaties zoals katten die onthoofd worden door verkeerd croppen.

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam