Twee Nederlanders en Ier winnen fotografieprijzen

Twee Nederlanders en Ier winnen fotografieprijzen

Redactie 1645 0
Afgelopen week werden drie fotografieprijzen uitgereikt waarvan twee aan Nederlanders. Zo won Petra Stavast de KPN Kunstprix en viel Joël van Houdt in de prijzen bij de Duitse LeadAwards. Ook won de Ierse Andrew McConnel ´the Best of Photojournalism contest´.

De twee Nederlanders en de Ier werden afgelopen week bekroond voor hun fotografiekunsten. Het drietal fotografen wist bij de verschillende awards de jury te overtuigen en sleepte daarmee de eerste prijs in de wacht.

Petra Stavast

Tijdens de Prix de Rome Beeldende Kunst won fotografe Petra Stavast (1977) de KPN Kunstprix. Als prijs ontvangt Stavast vijftienduizend euro. Ook zal een van haar werken aangeschaft worden voor de KPN-kunstcollectie. Stavast werd geprezen voor haar fotoserie ´S75´, die bestond uit foto´s die ze had gemaakt met haar mobiele telefoon.

De jury over Stavast: 'Petra Stavast toont portretfoto’s die ze maakte met een mobiele telefoon en die ze op groot formaat afdrukt op absorberend papier, waardoor de grove pixels wegvallen. De foto’s zijn het resultaat van toevallige privé-ontmoetingen, maar door de manier van fotograferen en afdrukken worden de beelden universeel en raken ze bijna aan staatsieportretten. Prachtige verstilde portretten en stillevens. Portretten als schilderijen, met een mooie lichtwerking, ingetogen en een beetje meditatief.'

portret van Petra Stavast
Een van de foto's uit de winnende fotoserie 'S75' © Petra Stavast

Joël van Houdt

De Haagse fotograaf Joël van Houdt (1981) wist afgelopen week in Duitsland in de prijzen te vallen. Tijdens de LeadAwards 2011 kreeg de fotograaf de titel 'Foto des Jahres'. De prijs kreeg Van Houdt voor zijn foto die het beeld van Afrikaanse vluchtelingen laat zien die een poging doen om over te steken naar Europa. Van Houdt waagde hiervoor met achtentwintig illegale immigranten de oversteek van Marokko naar het Spaanse eiland Lanzarote. Hij fotografeerde de voorbereiding, de overtocht en de arrestatie van de groep illegalen. Op zijn winnende foto is te zien hoe het bootje van de Afrikanen op de klippen stukslaat bij een poging om aan land te gaan.

Ook viel de film van de overleden fotojournalist Tim Hetherington over Amerikaanse militairen in Afghanistan in de prijzen.

winnende foto met de Afrikaanse illegalen
De winnende foto met de Afrikaanse illegalen © Joël van Houdt

Andrew McConnell

Afgelopen week maakte ook de National Press Photographers Association (NPPA) de winnaars bekend van 'The Best Of Photojournalism 2011' prijs. Andrew McConnell (1977) van Panos Pictures won daarbij de eerste prijs en kreeg de titel 'Best of Show'. Zijn winnende foto, een cellist die achter een hek oefent midden in een vervallen buurt in Congo, won ook nog de eerste plaats in het genre 'The Art of Entertainment'

Naast McConnell vielen ook Damon Winter (New York Times) en Michael Holahan (Augusta Chronicle) in de prijzen. Zo werd Winter bekroond met de 'Photojournalist of the Year' voor de grote media en won Holahan de 'Photojournalist of the Year' voor de 'kleine markt'.

Het winnende beeld van een Congolese celliste
Het winnende beeld van een Congolese celliste © Andrew McConnell

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie