Twee microfoons aansluiten op één camera

Twee microfoons aansluiten op één camera - zo doe je dat

Itam van Teeseling 816 0
Twee microfoons aansluiten op je DSLR of systeemcamera gaat vaak niet zonder externe audiorecorder. Lastig als je bijvoorbeeld een dubbelinterview moet doen met twee laveliermicrofoons. Met de hack in deze video heb je alleen een kabeltje nodig om twee inputs te krijgen.

Veel videografen schaffen een externe audiorecorder aan als ze wat uitgebreider met audio gaan werken. Deze recorders bieden vaak vele mogelijkheden, maar het meest interessante is wel dat je er meerdere microfoons op kan aansluiten. Nadeel van deze recorders is dat ze vaak duur zijn, en dat het geluid achteraf in de montage gesynchroniseerd moet worden met het beeld.  Beeld en geluid worden immers los van elkaar opgenomen. Daarnaast is het tijdens het filmen een extra dingetje om mee rekening te houden. Je moet naast de recordknop van je camera ook die van de audiorecorder indrukken en dat wordt soms nog wel eens vergeten.

Als je aan twee microfoons genoeg hebt kan je de tip uit onderstaande video gebruiken: koop een minijack splitterkabeltje. Je maakt zo van de standaard minijack-ingang van je camera twee ingangen. Let er wel op dat je een splitterkabeltje koopt met twee mono ingangen en geen stereo ingangen. Dit zorgt er voor dat de ene microfoon over het linkerkanaal wordt opgenomen en de andere microfoon over het rechterkanaal. Zo kun je achteraf in de montage de twee opnames apart van elkaar bewerken.

Let op de volumelevels

Bij de meeste DSLR-camera's zijn het linker- en rechterkanaal tijdens het filmen niet los van elkaar in te stellen. Dit betekent dat als je deze hack gebruikt het volume van de twee microfoons niet afzonderlijk op je camera te regelen zijn. Lastig als één persoon harder praat dan de ander. Monitor dus goed de audio tijdens het opnemen en zorg dat de metertjes niet in het rood komen. Bij sommige microfoons is het volume ook te regelen op de microfoon zelf, of op de zend-unit van draadloze microfoons.

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam