Op stap met ZOO fotograaf Rob Doolaard

Tips: fotograferen in de dierentuin

Remco Stunnenberg 814 0
Eén van de beste plaatsen om dieren vast te leggen, is misschien wel de dierentuin: succes gegarandeerd. Toch biedt het fotograferen in een dierentuin de nodige uitdagingen. Hoewel de meeste dierentuinen de natuurlijke leefomgeving van de dieren zo goed mogelijk na proberen te bootsen, zul je toch te maken krijgen met glas en gaas.

In de dierentuin zijn er natuurlijk talloze dieren die je vast kunt leggen. Als je écht mooie foto’s wilt maken, is het aan te raden om van te voren te bepalen welke dieren je het liefst wilt fotograferen. Zo kun je in alle rust foto’s maken en heb je de tijd om ‘het juiste moment’ af te wachten. Natuurlijk kun je ook een opzichter vragen naar het gedrag van de dieren. Tevens is het een goed idee om drukke periodes te vermijden. Heb je de kans om op een doordeweekse dag de dierentuin te bezoeken, maak daar dan zeker gebruik van. Zo kun je rustig de beste plekjes opzoeken en ruimschoots de tijd nemen om foto’s te maken.

Voorkom reflectie

Het laatste wat je wilt is hinderlijke reflecties en/of schitteringen in je foto’s. Dit voorkom je door de lens van je camera dicht bij de ruit te houden. Om ervoor te zorgen dat je lens niet beschadigt, is het aan te raden om een zonnekap en een polarisatiefilter te gebruiken. Ook je eigen reflectie wil je natuurlijk niet terugzien op de foto’s die je maakt. Voor het beste resultaat is het daarom aan te raden om donkere kleding aan te trekken. Het tijdstip waarop je gaat fotograferen kan ook invloed hebben op de reflectie. Vroeg in de ochtend (als de zon wat minder fel is) of een bewolkte dag zijn de meest ideale omstandigheden.

ZOO

Werk met een groot diafragma

Omdat je in de dierentuin allerlei obstakels (zoals glas en gaas) kunt tegenkomen, is het aan te raden om een zo groot mogelijke diafragma-opening van bijvoorbeeld f/2.8 te gebruiken. Zo kun je goed op je onderwerp focussen en verdwijnen ongewenste objecten zoals gaas als sneeuw voor de zon. Daarnaast kun je met een lichtsterke lens ook een mooie onscherpe achtergrond (bokeh) creëren.

Neem de juiste apparatuur mee

In de meeste gevallen zijn de dieren in de dierentuin niet binnen handbereik. Om ze dichtbij te halen, is het aan te raden om gebruik te maken van een teleobjectief (bijvoorbeeld een 70-200mm). Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een macrolens mee te nemen. Zeker als je aan de slag gaat in een vlindertuin, is een macrolens een mooie aanvulling op je gear.

Volg een workshop ZOO fotografie!

Wil je aan de slag in de dierentuin? Volg dan een workshop ZOO fotografie van Rob Doolaard. Rob is al 25 jaar fotograaf van Diergaarde Blijdorp, maar ook werkzaam voor Wildlands Adventure ZOO Emmen, Safaripark Beekse Bergen, Het Nationale Park de Hoge Veluwe en het WNF. Ook andere media zoals tijdschriften, kranten en Novum/ANP maken regelmatig gebruik van zijn fotowerk. Door zijn jarenlange ervaring bij de dierentuinen weet hij unieke verhalen te vertellen en een bijzondere blik achter de schermen te geven!

ZOO 1

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco