Tips en tricks voor productfotografie van drankjes

Amy Schutte 179 0
In productfotografie gaat het om details. Zeker wanneer je voor een opdrachtgever werkt, is het zaak een goed team om je heen te verzamelen, zoals voor de styling en eventueel nabewerking. Er zijn veel aantrekkelijke commerciele foto’s voor drankmerken, zoals likeur, bier en limonade. Maar het is een specifieke tak van sport, waar we wat praktische tips voor verzameld hebben. Sommigen specifiek, andere toepasbaar op alle vormen van (product)fotografie.

Zet klaar

Zorg ervoor dat je de dag voor een belangrijke, commerciële shoot vrij houdt om je opstelling te maken. Zo heb je tijd om te testen en aanpassingen te maken, voordat er klanten in de studio staan. Zo haal je een hoop druk van je eigen schouders en ben je startklaar voor de klant.

Condensatie

Om die mooie condens druppeltjes of glazen of flesjes te krijgen, hoef je niet te wachten tot ze natuurlijk komen. Je kunt ze beter zelf aanbrengen, zodat je kunt bepalen hoe het eruit komt te zien en hoe je de druppeltjes verdeeld. Gebruik een mist spray, bijvoorbeeld van Evian, om de ‘condensatie’ mooi gelijkmatig aan te brengen. Fotografeer je flesjes? Denk er dan aan om extra labels bij de fabrikant te vragen en deze van tevoren te behandelen met een speciale lak. Ook wanneer je de flesjes in water of ijs wilt gebruiken, blijven de labels zo goed zitten.

Fotografeer in lagen

Maak eerst één belichtingsinstelling voor de gehele setting. Richt je vervolgens op specifieke delen, zonder iets aan de opstelling te veranderen. Stel je camera in op deze instellingen, zodat je foto’s met verschillende belichtingen krijgt. Voeg ze later samen in Photoshop. De verschillen kunnen heel minimaal zijn, in productfotografie is subtiliteit erg belangrijk.

Opstelling

Probeer je opstelling zoveel mogelijk te behouden en zo min mogelijk te verplaatsen tijdens de shoot. Wil je dus minder vloeistof in de glazen? Gebruik dan een pipetje of oogdruppelaar, in plaats van het glas weg te halen. Het moet vet- en druppelvrij terug, wat even duurt. Inmiddels zullen eventuele ijsblokjes smelten, etc. Snel en slim werken is key.

Beetje smokkelen

Maak je foto’s van het perfecte glas tapbier? Dan is het aan te raden om een beetje te smokkelen, we weten immers allemaal hoe lang (of eerder kort) de perfecte schuimkraag mooi blijft. Met een schuim stabilisator kun je dat moment oprekken, wat je tijd geeft om eventuele condensatie aan te brengen en de foto te maken. Fotografeer je een drankje met prik? Met wat suiker activeer je de bubbels weer.

Gebruik melkglas

Voor drankjes is een plaat melkachtig plexiglas een handig hulpmiddel. Door het achter het onderwerp te zetten, mooi belicht door zacht licht vanuit een hoek aan de achterkant te gebruiken, krijg je een mooie zachte achterwand die de tonen van het drankje mooi gradueel uit laat komen.

Lees ook:

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy