Hulp bij de weekopdracht

Symmetrie fotograferen, waar moet je aan denken?

Christel de Wolff 458 0
Heb je onze weekopdracht al gezien? Deze week vragen we je om je mooiste foto in te sturen waarin symmetrie voorkomt. Heb je zin om mee te doen, maar weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken? Wij helpen je op weg!

Hoe creëer je zelf symmetrie

Soms loop je er simpelweg tegenaan, maar je kunt het beeld ook een stukje helpen door te experimenteren met een spiegel of ander reflecterend oppervlakte mee te nemen. In landschapsfotografie werkt een kalm meer perfect, maar je kunt ook wat creatievere opties zoeken zoals gepolijste stenen. In de stad heb je aan raampartijen van gebouwen of glimmende oppervlakten van auto’s al genoeg.

Besteed aandacht aan je standpunt

Het is belangrijk dat je een symmetrische foto zo goed mogelijk maakt. Achteraf kun je wel wat croppen en rechtzetten, maar het wordt nooit zo goed als het had kunnen zijn. Besteed dan ook genoeg aandacht ter plaatse. Loop een rondje om je onderwerp en bepaal de precieze plek waar je moet gaan staan. Ga niet overhaast te werk, dat zie je in het eindresultaat.

Kies het juiste kader

Soms is het gewoon onmogelijk om ter plekke precies de juiste foto te maken. Zeker als je uit de hand fotografeert, komt het voor dat je thuis je foto’s nog recht moet zetten. Hou daarom je kader rond je compositie een beetje ruimer dan je normaal gesproken zou doen. Als je een perspectiefcorrectie uitvoert, moet je meestal een beetje bijsnijden. Door een marge te houden, hoef je dan niet bang te zijn dat er belangrijke delen verloren gaan.

Weekopdracht 'symmetrie'

Geïnspireerd geraakt om met symmetrie aan de slag te gaan? We zijn benieuwd naar je resultaten. Zoals altijd kun je die weer uploaden in onze lezersgallery. Ook kun je nog tot aanstaande vrijdag meedoen aan de weekopdracht. Gebruik ‘symmetrie’ in je titel om kans te maken op een leuke prijs!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel