Op reis in eigen land

Ellen van den Doel neemt je mee langs haar top 10 mooiste fotolocaties in Nederland

Ellen van den Doel 3651
Het is nu een perfect moment om Nederland te verkennen met je camera. Naar het buitenland gaan is even niet zo vanzelfsprekend als voorheen, maar af en toe waan je je in eigen land ook net in het buitenland. In deze top 10 neemt Ellen van den Doel je mee langs de bekende en minder bekende, maar allemaal even fotogenieke, plekjes in Nederland.

Dit artikel is geschreven door Ellen van den Doel en gepubliceerd in DIGIFOTO 4.2020

Over Ellen van den Doel

Ellen begon in 2009 met fotograferen, werd verliefd op landschapsfotografie en heeft sindsdien de camera niet meer neergelegd. De ervaring en kennis die Ellen heeft opgedaan brengt ze ook met liefde over door middel van fotocursussen. 'Ik heb een sportopleiding gevolgd, geef turntrainingen en in het dagelijks leven ben ik fysiotherapeut. In dat alles komt het component lesgeven voor. Dat ik dan ook nog eens de hele dag over mijn hobby mag ouwehoeren en mensen daar ook nog eens naar willen luisteren, maakt het extra leuk!’ Volgens Ellen gaat er soms letterlijk een wereld open voor haar cursisten en zit haar programma vol met oh-ja-momenten. ‘Na zo’n dag ben ik helemaal op, maar het geeft zoveel energie en voldoening terug om te zien dat ik mensen enthousiast heb gemaakt over fotografie!’

10.   Heusden

Heusden is een vestingstadje in Noord-Brabant en is onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Hier is veel geschiedenis te vinden, wat te zien is aan de prachtige oude panden. Tijdens een bezoekje aan dit stadje mogen de Visbank, de Vismarkt, de Wijkse Poort, de haven en de verschillende molens niet ontbreken. Neem vooral de tijd om een wandeling te maken en zo je favoriete fotospots te ontdekken. Een standaard zoomobjectief voldoet dan in de meeste gevallen prima. Blijf je langer tot in het blauwe uurtje, dan krijg je weer een andere sfeer van het stadje te zien. Wil je de lampen laten schitteren met sterretjes, zoals in de foto, knijp dan je diafragma wat meer dicht tot bijvoorbeeld f/16.

Camera: Nikon Z 6 | Brandpunt 31mm | Diafragma f/14 | Sluitertijd 154 sec | ISO 100

9.   Almere

Almere is een relatief jonge stad, dat zie je ook aan de bouwstijl. Er is erg veel moderne architectuur te vinden. Een prachtig gebouw om te fotograferen is het kantoor La Defense, waar onder andere de Belastingdienst in gevestigd is. Dit is een spiegelend, kleurrijk gebouw. Alle kleuren van de regenboog zijn zichtbaar en wanneer je vanuit verschillende invalshoeken kijkt, veranderen de kleuren. Je kunt hier dus eindeloos spelen met lijnen en vormen. Neem zeker een statief mee, waarmee je heel nauwkeurig de lijnen kunt bepalen in de compositie. Een 3-weg of 4-weg statiefhoofd heeft dan de voorkeur boven een balhoofd. Tip: Ga op een zonnige dag, dan is het gebouw nog kleurrijker. Let wel op, het terrein is alleen toegankelijk op werkdagen.

Camera: Nikon Z 6 | Brandpunt 14mm | Diafragma f/11| Sluitertijd 1/400 sec | ISO 100

8.   Ezinge

Ezinge is een klein dorpje gelegen in Groningen. Het dorp is gebouwd op een wierde, een kunstmatige heuvel, die vroeger is aangelegd om de bewoners te beschermen tegen het zeewater. De kerk met losstaande toren is kenmerkend voor het aangezicht van het dorp. Zomaar rondstruinen in de straatjes is heerlijk om te doen. Op deze manier zijn er genoeg interessante composities te vinden. De foto is gemaakt tijdens zonsopkomst. Terwijl ik  stilletjes rondliep in het grotendeels nog slapende dorp, rook ik de geur van versgebakken brood, afkomstig van de bakkerij vlakbij. Niet alleen het maken van een foto is dan fijn, maar de beleving van zo'n moment maakt het nog mooier.

Camera: Nikon Z 6 | Brandpunt 24mm | Diafragma f/11| Sluitertijd 1/200 sec | ISO 100

7.   Kasteel Beusdael

Oké, officieel is Kasteel Beusdael nét geen Nederland, maar gelegen in België. Dit kasteel ligt namelijk op zo’n 500 meter van de grens met Limburg (Nederland). Fotograferen in Limburg is op zich al een feest met alle heuvels en als je er toch bent, is het kasteel een mooi plekje om mee te pakken. Vanaf een hoger gelegen weggetje kijk je het dal in waar het kasteel van Beusdael staat. Vooral tijdens het gouden uurtje is dit een fotogeniek gezicht. Het kasteel staat wat verder weg, dus een objectief met enig bereik is wel raadzaam. Door een laag standpunt te kiezen neem je het gras als voorgrond mee in de compositie.

Camera: Nikon Z 6 | Brandpunt 85mm | Diafragma f/8| Sluitertijd 1/500 sec | ISO 100

6.   Petten

Petten is een kustplaatsje in Noord-Holland, met een bijzonder strand. Wat het strand zo bijzonder maakt zijn de palen die er staan. Het Palendorp is een kunstwerk bestaande 160 palen. Palen en zee zijn, wat mij betreft, een perfecte combinatie. Het mooiste moment is wanneer het water rondom de palen stroomt. Het is daarom aan te raden om naar dit plekje te gaan wanneer het hoog water is. Bij laag water staan de palen droog. Om rust of juist een mooie dynamiek te creëren is het spelen met lange sluitertijden aan te raden. Wanneer je werkt met korte sluitertijden en het water bevriest wordt de foto al snel onrustig. Lange sluitertijden zijn te bereiken door het gebruiken van grijsfilters, waarover je kunt lezen in het artikel van Martijn Kort in deze editie.

Camera: Nikon Z 6 | Brandpunt 16mm | Diafragma f/8| Sluitertijd 30 sec | ISO 100

5.   West-Terschelling

Terschelling is een prachtig eiland om een weekend lang te fotograferen. Een uitzichtpunt wat je niet mag missen is het bunkeruitzicht op het dorp West-Terschelling, de iconische vuurtoren Brandaris en daarachter de Waddenzee. Wil je het beeld net wat interessanter maken, zorg dan dat je er bent in het blauwe uur. Dit kan zowel tijdens zonsopkomst als zonsondergang. Wanneer je 's morgens gaat, zie je de zon vanaf dit punt mooi opkomen. Vergeet tijdens dit soort momenten je statief niet. Het is namelijk nodig om een langere sluitertijd te gebruiken om de foto goed te belichten. Zeker in het blauwe uur kan het gebruikmaken van bracketing (meerdere belichtingen) waardevol zijn om tot een goed belicht eindresultaat te komen.

Camera: Nikon Z 6 | Brandpunt 30mm | Diafragma f/90| Sluitertijd 13 sec | ISO 100

4.   Kaapse bossen

Hoewel het in september nog goed warm kan zijn, staat de herfst alweer voor de deur. Dat betekent dat de nachten langer, kouder en vochtiger worden. Dat klinkt voor sommigen vervelend, maar de kans op mooie zonnestralen in het bos wordt dan groter. Een mooi bos om dit natuurlijke lichtspektakel in te fotograferen zijn de Kaapse bossen. Dit gebied is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug. In het bos staat ook een uitkijktoren, waar je een prachtig uitzicht hebt over het gebied. Als je zonnestralen wil fotograferen, zorg dan dat je op een heldere dag vroeg in het bos bent, maar wel met wat mist. Wanneer de zon iets hoger boven de horizon staat worden de zonnestralen zichtbaar. Die zie je niet overal in het bos, het licht moet op juiste manier gebroken worden door de takken of het bladerdek. Je ziet de zonnestralen wanneer je de zon voor je of aan de zijkant hebt. Let goed op je histogram in verband met mogelijke over- of onderbelichting. Door in te zoomen op de zonnestralen spatten ze nog beter uit het beeld.

Camera: Nikon Z 6 | Brandpunt 62mm | Diafragma f/16| Sluitertijd 1/8 sec | ISO 100 

3.   Lemelerberg

De Lemelerberg is zo’n 150.000 jaar geleden gevormd door gletsjers. Deze duwden zand en grind voor zich uit en vormden zo een stuwwal van 80 meter hoog. Het gebied bestaat vooral uit heide, bossen en zandvlakten, waarover je vanaf de top van de berg een prachtig uitzicht hebt. Het is een zeer interessant gebied om te fotograferen met voor ieder wat wils, of je nu graag met de macrolens op pad gaat of liever met de zoomlens speurt naar dieren of aan de slag gaat met de landschappen met je groothoekobjectief. Wat mij betreft is de paarse heide magisch, zeker als er wat mist te zien is. Het perfecte moment om te genieten van het uitzicht is zonsopkomst, bij voorkeur met het genoemde vleugje mist. Een geïsoleerde boom komt dan mooi los van de rest van het landschap.

Camera: Nikon Z 6 | Brandpunt 24mm | Diafragma f/8| Sluitertijd 0,5 sec | ISO 100

2.   Rotterdam

Rotterdam is een stad die volop in ontwikkeling is met nieuwe, interessante gebouwen. Het gedeelte rondom de Erasmusbrug en de Willemsbrug laat skylines zien die je af en toe doen denken aan een stad als New York. Als je hier een wandeling maakt, zal je veel verschillende composities tegenkomen. Het loont de moeite om overdag al op zoek te gaan naar mooie locaties, zodat je daarna in het blauwe uur op de juiste plaats kunt gaan staan. Het blauwe uur is namelijk een van de mooiste momenten om de stad vast te leggen. Maar ook op andere momenten kun je je creativiteit kwijt in de fotogenieke stad. Na een flinke regenbui bijvoorbeeld, is de stad weer helemaal anders. De plassen op straat kunnen worden gebruikt voor strakke reflecties. Houdt hiervoor de camera vlakbij de grond en gebruik bij voorkeur een groothoekobjectief.

Camera: Nikon Z 6 | Brandpunt 19mm | Diafragma f/16| Sluitertijd 1/4 sec | ISO 100

1.   De Kwade Hoek

De Kwade Hoek is een natuurgebied op Goeree-Overflakkee. Het is zeker niet zo kwaad als de naam misschien doet vermoeden. Het is een uitgestrekt duingebied met slufters. Door het getijde is het gebied volop in verandering. Wanneer ik hier kom geniet ik altijd van de leegte, de rust en de ruimte. Weer of geen weer, er is altijd wel wat te fotograferen. Mijn favoriete periode om hier te komen is september. Op het strand zijn grote vlakten bedekt met zeekraal. Dit zoute plantje kleurt vanaf begin september prachtig rood. Om zeekraal te verwerken in een interessante landschapsfoto kan een groothoekobjectief van pas komen. Om aandacht te geven aan het plantje wat niet al te groot is, kruip je er dan zo dicht mogelijk bovenop, maar laat je tegelijkertijd ook wat van het landschap zien.

Camera: Nikon Z 6 | Brandpunt 12mm | Diafragma f/11| Sluitertijd 1/80 sec | ISO 320

Leren van de beste: volg een (online) workshop bij Ellen

Krijg je na het zien van deze mooie locaties zin om op pad te gaan met de camera, maar weet je niet zeker of je de locaties net zo mooi op de foto kunt zetten zoals de voorbeelden in dit artikel? Volg dan een cursus bij Ellen van den Doel, waarin ze haar geheimen aan je uitlegt. Er is keuze uit een basiscursus waarin je leert de camera handmatig in te stellen, maar ook een cursus avondfotografie in Rotterdam of een cursus landschapsfotografie.  De cursus landschapsfotografie wordt gegeven in het natuurgebied de Kwade Hoek. Wil je specifiek aan de slag met het werken met filters, volg dan een cursus lange sluitertijden en leer precies welke filter je gebruikt om het effect te bereiken wat jij zo mooi vind en hoe je filters gebruikt in de praktijk. Geheel passend in deze tijd is het ook mogelijk om in te schrijven voor verschillende online workshops met ieder een eigen thema.

Kijk voor het complete aanbod op el-foto.nl

Ellen van den Doel over fotograferen met Nikon

Vaak krijg ik van andere mensen de vraag met welke camera ik fotografeer. Sinds 2011 fotografeer ik tevreden met Nikon camera’s. Eerst een D7000, die later werd ingeruild voor een D750 en mijn huidige camera is de Z6. Naast landschapsfotografie, fotografeer ik ook regelmatig indoorsport en doe ik af en toe fotoshoots. De Nikon Z6 past daar perfect bij, omdat deze allround inzetbaar is. De overstap van DSLR naar de systeemcamera verliep eigenlijk vlekkeloos. Binnen een dag was ik gewend aan deze camera en nu zou ik de speciale features van een systeemcamera niet graag meer willen missen.

Opnieuw moeten wennen aan een camera is niet prettig wanneer je snel wil handelen, bijvoorbeeld als het licht ineens mooi is, maar dat was bij deze camera geen probleem. De Z 6 is nog steeds een echte Nikon-camera. Het menu is overzichtelijk en makkelijk te bedienen. Het stabilisatiesysteem van de Z 6 werkt perfect. Normaal gesproken zet je een stabilisatiesysteem juist uit wanneer je lange sluitertijden gebruikt met je camera op statief. Maar regelmatig maak ik lange sluitertijd opnames met het statief staand in de zee, waarbij de golven tegen de poten klotsen en juist dan laat ik het stabilisatiesysteem aanstaan. Negen van de tien keer geeft dat een perfect scherp resultaat op.

Een van de belangrijke eigenschappen van een camera is voor mij dat deze tegen een stootje kan en wat nattigheid kan hebben. Ik ben namelijk erg vaak te vinden op het strand, waar regelmatig zand en zout water op de camera komt. De Nikon Z 6 geeft geen krimp. Vertrouwen hebben in je spullen is erg prettig, want alleen dan kun je je volledig focussen op het beeld wat je aan het maken bent.

Lees ook: Shop nu heel voordelig kerstcadeaus met tot wel € 400,- korting bij Nikon

Dit artikel is geschreven door Ellen van den Doel en gepubliceerd in DIGIFOTO 4.2020