Opvolger van de RX100 V

Sony lanceert razendsnelle RX100 VI met 24-200mm zoomlens

Remco Stunnenberg 807 0
Sony heeft vandaag, in het Italiaanse Venetië, de opvolger van de populaire compactcamera, de RX100 V bekendgemaakt, de Sony RX100VI. Deze zeer compacte reisgenoot beschikt volgens Sony over het snelste AF systeem ter wereld. De RX100 VI komt in juli op de markt voor een adviesprijs van €1300,-.

De RX100 serie van Sony was vanaf het begin uiterst succesvol. Met de Mark VI geeft het Japanse bedrijf opnieuw hun visitekaartje in het 1" supercompact segment af.

Ultieme 'all-in-one' oplossing

Dit nieuwe model heeft een zeer snelle autofocustijd van 0,03 seconden en kan tot 24 fps continu fotograferen met volledige AF / AE-tracking. De RX100 VI is uitgerust met ‘focal-plane’ fase-detectie met 315 AF-punten. Daarnaast is de camera voorzien van een ZEISS Vario-Sonnar T* 24-200 mm F2.8 – F4.5 zoomlens. Dit model biedt uitstekende prestaties voor hobbyfotografen en professionals die op zoek zijn naar de ultieme 'all-in-one' oplossing. Van stadsgezichten, portretten, sportmomenten, dieren in het wild tot food photography – de RX100 VI levert optimale prestaties, zo claimt Sony.

De camera is uitgerust met een 1.0-inch (13,2 x 8,8 mm) 20,1 MP Exmor RS CMOS gestapelde beeldsensor met DRAM chip. Tevens is het model voorzien van een nieuwe BIONZ X beeldverwerker en front-end LSI. Die componenten werken allemaal samen om de verwerksnelheid te maximaliseren, waardoor de foto- en videokwaliteit vologens Sony optimaal is over het gehele bereik van de 24-200 mm F2.8 – F4.5 zoomlens

‘We blijven onze RX-serie voortdurend verbeteren om hobbyfotografen en professionals van hoogwaardige camera’s te voorzien’, zegt Jelger Annegarn, Marketing Manager Digital Imaging voor Sony Benelux. ‘De nieuwe RX100 VI biedt een groot zoombereik, uiterst geavanceerde autofocus, de mogelijkheid tot supersnelle opnames en meer, terwijl de camera nog steeds zonder problemen in je broekzak past. Kortom, de ideale pocketcamera voor op reis.’

24-200 mm F2.8 – F4.5 zoomlens voor uitstekende beeldkwaliteit

De ZEISS Vario-Sonnar T*-lens 24-200 mm heeft een maximaal diafragma van F2.8 – F4.5. Daardoor is dit objectief uitermate geschikt om objecten van op afstand te fotograferen en voor macrofotografie.

Deze zoomlens combineert de kracht van de brandpuntsafstanden 24-70 mm en 70-200 mm in een compact ontwerp. Dit is mogelijk door twee asferische ED-glaselementen (extra lage dispersie) en acht asferische lenzen, waaronder vier AA-lenzen (geavanceerd asferisch). Alle onderdelen werken samen, wat resulteert in een uitstekende scherpte van hoek tot hoek bij alle brandpuntsafstanden, aldus Sony.

De nieuwe lens biedt hoogwaardige prestaties bij het fotograferen van portretten met een bokeh-effect. Tevens kunnen snel bewegende objecten eenvoudig worden vastgelegd met een scherpe focus zonder vervaging. Bovendien heeft de lens ingebouwde Optical SteadyShot-beeldstabilisatie die gelijk is aan een 4 stappen snellere sluitertijd die onscherpte bij een langere sluitertijd helpt te voorkomen tijdens fotograferen bij weinig licht of bij telefotobereik.

         

Razendsnelle autofocus en indrukwekkende opnamesnelheden

De RX100 VI is uitgerust met een snel hybride autofocussysteem waardoor de camera slechts 0,03 seconden nodig heeft om scherp te stellen. De camera is voorzien van ‘focal-plane’ fase-detectie met 315 AF-punten met 65% dekking van het frame. Dit snelle focussysteem sluit naadloos aan op het lensbereik van 24-200 mm waardoor alle objecten gedetailleerd en helder kunnen worden vastgelegd.

De RX100 VI is voorzien van High-density Tracking AF-technologie van Sony. Met deze technologie worden de AF-punten rondom een object geconcentreerd voor een verbeterde tracking en nauwkeurigere scherpstelling. Tevens is eye-tracking beschikbaar met betere tracking dan van de huidige RX100-modellen. Daarnaast heeft de camera een lcd-scherm met Touch Focus en Touch Pad AF om de gewenste focuspunten aan te geven en de camera eenvoudig te bedienen.

Als aanvulling op het autofocussysteem biedt de RX100 VI supersnel continu fotograferen tot max. 24 fps met volledige AF/AE-tracking en een bufferlimiet van 233 frames. De weergavevertraging van de elektronische zoeker (EVF) is verminderd ten opzichte van voorgaande modellen.

De RX100 VI beschikt ook over een snelle sluiter (kortste sluitersnelheid van 1/32.000 seconde) die het 'rolling shutter'-effect vermindert bij snel bewegende objecten. Met deze sluiter kan geluidloos worden gefotografeerd. Tevens is een mechanische-sluiter beschikbaar voor gebruikers die daarmee willen werken.

Geavanceerde filmmogelijkheden inclusief 4K HDR

De RX100 VI biedt daarnaast 4K (QFHD 3840 x 2160) videoproductie. Het snelle hybride autofocussysteem zorgt voor een nauwkeurige scherpstelling en tracking, zelfs voor de veeleisende scherpstelling die nodig is voor 4K-filmopnamen, zo claimt Sony. De AF drive speed en AF tracking-gevoeligheid zijn via het menu instelbaar, wat gebruikers een enorm flexibiliteit geeft wat betreft hun voorkeuren qua scherpstelling. De nieuwe RX100-VI maakt in de 4K-modus gebruik van volledige pixeluitlezing zonder pixelbinning.

De RX100 VI is de eerste Cyber-shot-camera die compatibel is met 4K HDR, dankzij het nieuwe HLG-beeldprofiel (Hybrid Log-Gamma). Aanvullende professionele videofuncties zijn onder andere S-Log3/S-Gamut3, 120p Full HD-modus, beeldprofiel, proxy-opname en meer. De RX100 VI kan video's in slowmotion opnemen met keuze uit 240 fps, 480 fps en 960 fps.

 

Premium ontwerp, gebruik en gemak

De nieuwe RX100 VI is uitgerust met een XGA OLED Tru-Finder met een hoog contrast en ZEISS T*-coating. Dit biedt levensechte voorbeeldweergave en afspeelfunctionaliteiten. De RX100 VI is de eerste camera in deze serie die beschikt over een Touch Shutter die kan worden geactiveerd via het achterste lcd-scherm. Deze biedt een zoomhendel met instelbare zoomsnelheden, en een lcd-scherm dat 180 graden naar boven of 90 graden naar beneden kan worden gekanteld om vanuit verschillende beeldhoeken te fotograferen. Daarnaast wordt met de Monitor Auto OFF-functie het maximaal aantal foto's verhoogd met 30%, en is de camera compatibel met Wi-Fi, NFC en Bluetooth.

 

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe Sony Cyber-shot RX100 VI camera is vanaf deze maand verkrijgbaar in de Benelux voor € 1300,-.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco