DIGIFOTO Pro Awards

SIGMA 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports

Redactie 456 0
SIGMA introduceerde tijdens de Photokina liefst vijf nieuwe objectieven waaronder de SIGMA 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports, ‘s-werelds eerste 600mm telezoomobjectief met 10x optische zoom. DIGIFOTO Pro ontving als één van de eerste een testexemplaar van deze kersverse telezoom. Het blijkt het ideale objectief voor de fotograaf die zoekt naar flexibiliteit en mobiliteit.
Je hebt zoomobjectieven én super zoomobjectieven. In het geval van de SIGMA 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports kunnen we natuurlijk zonder enige twijfel spreken van een superzoom. Met een bereik dat reikt van standaard tot hyper-telefoto, mogen we dit objectief ook typeren als een alleskunner. Dit enorme bereik biedt fotografen de mogelijkheid 'hem' in te zetten voor diverse stijlen van fotografie. Bovendien, en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste, levert deze superzoom een prima beeldkwaliteit over zijn gehele zoombereik, zo ondervonden wij in de praktijk. Maar daarover later meer. 

Zoom versus prime

Tot op de dag vandaag worden er discussies gevoerd door fotografen met betrekking tot  objectieven met een vaste brandpuntsafstand, de primes, en met een variabele brandpuntsafstand, de zoomobjectieven. Puristen waren in het verleden altijd duidelijk: er gaat niets boven de kwaliteit van een prime-objectief. En we kunnen inderdaad niet ontkennen dat een prime vaak lichtsterk is en een maximale beeldkwaliteit levert. Het licht hoeft immers maar op één manier van lens naar sensor gebracht te worden. De prime kent echter ook nadelen. Zo heb je meerdere objectieven nodig om een range aan brandpuntsafstanden te overbruggen. Daar komt bij dat primes met een grote brandpuntsafstand heel erg prijzig zijn. Om je een indruk te geven; voor het Canon EF 600mm f/4.0L IS III USM objectief betaal je ruim € 14.000,-! Daar komt bovendien bij dat de prime de fotograaf maar één mogelijkheid biedt om zijn of haar beeld aan te passen, namelijk door zelf te bewegen. In de natuur, maar bijvoorbeeld ook langs de lijn van een sportveld, is dat niet altijd een optie. Een zoomobjectief daarentegen biedt de fotograaf veel meer flexibiliteit bij het maken van zijn compositie, heel simpel door in en uit te zoomen. De zoom biedt je bovendien een grote range aan mogelijkheden. Dat impliceert minder objectieven meesjouwen én minder wisselen tijdens het fotograferen. Een laatste, maar niet minder belangrijk punt, is het feit dat de zoom over het algemeen een heel stuk goedkoper is. Ga maar na, voor de SIGMA 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports betaal je “slechts” een kleine €1.900,-.

Daarbij moet je wel voor lief nemen dat bij objectieven met een fors zoombereik de lichtsterkte (meestal) fors terugloopt met het toenemen van de brandpuntsafstand. De beeldkwaliteit, eerlijk is eerlijk, is ook minder dan die van een prime. Simpelweg omdat het licht over het gehele bereik op de juiste wijze van de lens naar de sensor gebracht moet worden. Vandaag de dag zijn er echter erg goede zoomobjectieven beschikbaar. Denk aan de zeer populaire 70-200mm en de 150-600mm zoals bijvoorbeeld de SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM Sports. Met de 60-600mm brengt SIGMA opnieuw een uitstekend telezoomobjectief op de markt. Een uniek objectief bovendien. Het is ‘s-werelds eerste 600mm telezoomobjectief met 10x optische zoom.

Zeer strakke vormgeving

Dat we hier te maken hebben met een objectief uit de SIGMA Sports-lijn is direct herkenbaar aan de zeer strakke vormgeving en de elegante zwarte kleur. Met andere woorden: het objectief ziet er strak en stijlvol uit. Is dat belangrijk? Ik vind van wel. Immers, het oog wil ook wat. Al draait het uiteindelijk natuurlijk eens en vooral om de kwaliteit. Laat daarover geen misverstand bestaan. Laten we dus snel inzoomen op de functionaliteiten van dit kersverse objectief. Grote zoomobjectieven hebben niet zelden de neiging om uit te zoomen op het moment dat je ze recht naar beneden richt, creeping in jargon. Dat is zacht gezegd vrij irritant. Daar hoef je bij dit objectief absoluut geen last van te hebben. Net als bij de al eerder aangehaalde SIGMA 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Sport beschikt ook de 60-600mm over een schakelaar waarmee je het brandpunt vast kan zetten op meerdere op het objectief gemarkeerde brandpuntsafstanden (60, 70, 80, 100, 120, 150, 200, 250, 300, 400 en 600mm). Zodra je aan de zoomring draait, wordt de zoomlock uitgeschakeld en kan je een ander brandpuntsafstand kiezen. Ook is het objectief voorzien van een CUSTOM schakelaar met 3 posities: OFF, C1 en C2. Met behulp van het optioneel verkrijgbare USB dock zijn deze functies in te stellen voor specifieke AF-modes. Tijdens onze test hadden we geen beschikking over een USB dock. Het AF-bereik is met een 3-weg schakelaar te beperken tot afstanden onder de 6 meter, van 6 meter tot oneindig, of het volledige bereik. Dit komt in bepaalde situaties de snelheid van de AF ten goede. En over die AF gesproken, het objectief biedt op dit vlak drie verschillende mogelijkheden, AF, MO en MF. In AF werkt alleen de autofocus, in MO kan je de autofocus gebruiken met handmatige correctie en in MF kan je alleen handmatig scherpstellen.

Daarnaast beschikt het objectief over een optische beeldstabilisatie (OS) met het meest recente algoritme. Daardoor wordt een beeldstabilisatie van 4-stops verkregen. Bovendien herkent de beeldstabilisatie ook zijwaartse bewegingen. Daarnaast heeft de OS twee OS-functies: functie 1 en functie 2. De eerste gebruik je voor algemene fotografie. Functie 2 leent zich met name voor fotografie waarbij je als fotograaf wil 'meetrekken' in horizontale richting. Denk bijvoorbeeld aan vogels in vlucht. 

Uit de hand

Het optiek van de SIGMA is voorzien van 3 FLD glaselementen en 1 SLD glaselement. Deze zorgen samen voor een prima correctie van chromatische aberraties. Hierdoor beschikt het objectief ook over een hoge resolutie en consistente prestaties over het gehele beeldoppervlak. Met een vergrotingsfactor van 1:3.3 is het objectief bovendien ook te gebruiken als een 200mm macro-objectief. Zoals we al aangaven, we hebben hier van doen met een alleskunner. Door gebruik te maken van materialen als magnesium, carbonfiber versterkt kunststof en thermisch stabiel composiet zijn de ontwerpers er bovendien in geslaagd het objectief relatief licht te houden, 2,7 kilo om precies te zijn. Dat is laag genoeg om probleemloos uit de hand te fotograferen met deze telezoom. Zoals ieder objectief uit de Sports-lijn van SIGMA beschikt ook de 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports over een stof- en spatwaterdichte constructie. Dit biedt je de mogelijkheid het objectief in de meest uitdagende omstandigheden te gebruiken. Het voorste lenselement is ook nog voorzien van een water- en olieafstotende coating. En mocht je aan 600mm niet genoeg hebben, het objectief is ook compatibel met de Sigma TC-1401 en TC-2001 teleconverter.

Supersnel

Wat in de praktijk direct opvalt, is de supersnelle autofocus van het objectief. Dit stelt je in staat om direct toe te slaan, en daarbij is het resultaat haarscherp. Sigma toont kortom opnieuw aan dat ze met hun ‘sports-lijn’ keer op keer hoogwaardige objectieven aan hun assortiment toevoegen. Zo werkte ik zelf ook al met de al genoemde SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM Sports én met het prime objectief van SIGMA, de SIGMA 500MM F/4 DG OS HSM Sports. Dat objectief presteert ook werkelijk geweldig. Zeker ook op het vlak van optische kwaliteit. Afgezet tegen de beelden die ik maakte met de nieuwste telg in de SIGMA 'sports-lijn' moet ik ook zo eerlijk zijn om te zeggen dat de beelden die de prime produceert, het beeld van nieuwe 60-600mm overtreffen. Maar is dat een verrassing? Nee, natuurlijk niet! Het zou ook niet eerlijk zijn het één met het ander te vergelijken. Iets met appels en peren... Dat gaan we dus niet doen.

Conclusie

Ben jij op zoek naar een handzame alleskunner die jou in het veld zowel flexibiliteit als mobiliteit biedt én over zijn gehele zoombereik prima resultaat levert? Zoek in dat geval niet verder. De SIGMA 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports is razendsnel en levert prachtig beeld. Hij is bovendien uiterst handzaam, vriendelijk geprijsd en biedt jou als fotograaf zowel flexibiliteit als mobiliteit. Én, hij ziet er, zoals we dat van SIGMA objectieven gewend zijn, erg fraai uit! Immers, het oog wil ook wat.

Beoordeling SIGMA 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports

Getest in DIGIFOTO Pro 5.2018

Beeldkwaliteit 8
Bediening 9
Behuizing 9
Prijs / Kwaliteit 9

Specificaties SIGMA 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports

Adviesprijs € 1899,-
Lengte 26,89cm
Breedte 2,7kg
Filtermaat 105mm
Kortste scherpstelafstand 60cm
Aantal diafragmabladen 9
Opbouw (elementen/groepen) 25/19
Lensvatting Canon, Nikon, SIGMA
Info sigmabenelux.com

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie