DIGIFOTO Pro Awards

Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary

Redactie 301 0
De nieuwe Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary belooft aan de hand van de specificaties een fraai objectief te zijn. Maar hoe bevalt deze lichtsterke groothoek voor Sony E-mount en MFT in de praktijk?

De Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary wordt gemaakt voor zowel Sony-camera’s met een aps-c-sensor als voor camera’s met een Micro Four Thirds-vatting zoals bijvoorbeeld die van Panasonic. Dit betekent dat het objectief in feite een 24mm is op een Sony en een 32mm op een camera met een Micro Four Thirds-sensor. Dit maakt het objectief een veelzijdig stuk gereedschap, want zowel een 24mm en een 32mm brandpuntsafstand zijn erg veelzijdig in te zetten. Zo kun je er prima landschappen en architectuur mee schieten. Of vakantie- en familiefoto’s natuurlijk.

Het objectief is gemaakt van mooie materialen. Het achterste gedeelte, het gedeelte vlakbij de vatting, is van metaal en de rest van het objectief wordt ingenomen door de scherpstelring. Die ring is van rubber en lekker groot, zodat je nooit misgrijpt als je wilt gaan scherpstellen. Ook de zonnekap is mooi uitgevoerd met een rubberen rand met tekst in reliëf. Het is voor een ontwerper misschien moeilijk om een ontwerp te maken dat op camera’s van verschillende fabrikanten ‘past’ qua design, maar volgens ons is Sigma daar in geslaagd. Natuurlijk is de designtaal van dit objectief ook te herkennen als die van de Contemporary-lijn van Sigma.

Wij hebben de Sigma getest op een Sony A6500 en het eerste wat bij die combinatie opvalt is het feit dat het objectief en de camera enigszins uit verhouding zijn tegenover elkaar. De camera is kleiner dan het objectief en dat levert op het oog een wat vreemde combinatie op. Begrijp ons goed, dat is natuurlijk geen enkel probleem en het zorgt er ook voor dat je goed stabiel kunt fotograferen met de Sony-Sigma-combinatie. Alles bij elkaar is het natuurlijk nog steeds een heel compacte combinatie, want een vergelijkbare dslr met een lichtsterke groothoek is vele malen groter en zwaarder. De Sigma weegt slechts 380 gram en is daarmee lekker licht.

Veelzijdig

De kracht van dit objectief is de veelzijdige beeldhoek en de mooie lichtsterkte. De maximale opening is f/1.4 en dus valt er lekker veel licht naar binnen als je hem met die diafragmawaarde gebruikt. Dat is fijn, want op die manier kun je er ook in de schemering of zelfs in het donker goede foto’s mee maken.

Let wel op, want de scherpte is bij f/1.4 natuurlijk maar beperkt aanwezig en je zit er dan ook zo naast als je niet secuur scherpstelt. Maar als je goed zit is de scherpte prima in orde. Natuurlijk ontstaat er bij weinig scherpte juist veel onscherpte in het beeld en daarom is het belangrijk dat ook die onscherpte mooi van karakter is. Het grootste gedeelte van je foto is immers juist deze onscherpte als je op f/1.4 fotografeert. Natuurlijk hebben we dat voor jullie getest en de Sigma slaagt met vlag en wimpel. Zowel de scherpte als de onscherpte zijn dus in orde.

Vlakbij

Die combinatie maakt van dit objectief ook een erg leuk speeltje. Veel fotografen zijn op zoek naar een objectief waarmee je je onderwerp mooi van de achtergrond kunt scheiden en daar is deze Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary erg goed in. Wat daarbij ook helpt is dat je lekker dicht bij je onderwerp kunt komen. Want hoe dichter je bij je onderwerp kunt komen, hoe beter je de achtergrond daarvan kunt scheiden. De beelden die we met deze Sigma maakten zijn allemaal mooi qua scherpte, contrast en tekening. Er is een zeker karakter aanwezig in de beelden waarmee het fijn werken is.

Wat ook fijn is, is het feit dat het objectief compatibel is met Sony’s Hybrid Fast AF, waardoor je gebruik kunt maken van de erg snelle autofocus in Sony-camera’s. Ook is er een stappenmotor, waardoor het objectief snel, soepel en stil focust. Handig bij video als je zo stil mogelijk wilt scherpstellen.

Conclusie

De Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary is tijdens onze test een fijn objectief gebleken. Heel fijn is dat je zo mooi met de scherpte kunt spelen. Zo kun je kiezen of je de voorgrond, de achtergrond of juist het hele beeld scherp wilt hebben. De foto’s gemaakt met grote opening, bijvoorbeeld f/1.4, hebben erg veel karakter door de grote scherpte die je precies op de goede plek kunt leggen. De onscherpte die daar weer omheen zit maakt de beelden weer heel sfeervol. Een objectief waar je dus volop mee kunt experimenteren. Daarbij is deze Sigma mooi gebouwd en is ook over de prijs geen negatief woord te zeggen. Alles bij elkaar is dit objectief een aanrader voor wie een mooi lichtsterk objectief zoekt voor zijn of haar Sony of voor een camera met Micro Four Thirds-sensor. 

Beoordeling

De Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary werd getest in DIGIFOTO Pro 1.2018

Beeldkwaliteit: 8
Bediening: 8
Behuizing: 8
Prijs/kwaliteit: 9

Specificaties Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary

Adviesprijs: € 449,-
Diafragma: f/1.4 - f/16
Min. focusafstand: 25 cm
Opbouw: 16 elementen in 13 groepen
Info: sigmabenelux.com
 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie