Thanos is er niets bij

Selfies zonder jezelf: Bye Bye Camera app

Siem van Woerkom 514 0
Een nieuwe app zorgt ervoor dat mensen uit je foto verwijdert worden met slechts 1 druk op de knop.

Ontstaan van de app

Gemaakt door een artiest die simpelweg Damjanski heet, is Bye Bye Camera een kunstproject om mensen uit foto's te verwijderen door middel van Deep Learning AI. 

'Ik heb dit project samen met twee van mijn oude medewerkers, Andrej en Pavel, uit Rusland gemaakt. Een paar jaar geleden heb ik een collectief gemaakt genaamd Do Something Good, waar ik alle mensen waarmee ik heb samengewerkt online heb verbonden. Inmiddels zijn er zo'n 16 mensen over de hele wereld uit verschillende vakgebieden en werken we samen aan verschillende projecten.

De app haalt de ijdelheid weg van selfies. 'Ik beschouw Bye Bye Camera als een app voor het post-menselijke tijdperk. Het is een zachte knipoog naar een toekomst waarin complexe programma's menselijke arbeid vervangen. Het is interessant om te vragen wat een mens is, vergelijken met een AI? In dit geval een verzameling pixels die een persoon identificeren op basis van eerder gelabelde gegevens. Maar wie labelt deze gegevens die een persoon immaterieel definiëren? Zoveel vragen voor zo'n onschuldige kleine camera-app.'

Bovenstaand is een foto die als inspiratie diende om de app te ontwikkelen. 

Achterliggende gedachte

Het idee van een app als kunst lijkt in het begin misschien vreemd. Toch hebben de meeste serieuze kunstenaars en fotografen sterk het gevoel dat het de modellen in beeld zijn die de inspiratie voor het beeld voornamelijk leiden en niet de uitvoer die eigenlijk als kunstwerk zou moeten worden beschouwd. Als je eenmaal tot deze conclusie bent gekomen, is het gebruik van de App Stores als je eigen persoonlijke kunstgalerie best logisch.

Damjanski zegt: 'Ik zie het voornamelijk als een artistiek hulpmiddel om mijzelf te motiveren om meer kunst te maken. Het is bijna als een nieuwe 'borstel' die ik gebruik. Een jaar geleden creëerden we een andere app genaamd "No Shutter App" die alleen foto's maakt terwijl de sluiter van de telefoon wordt geladen, waardoor alle foto's onscherp zijn. In beide gevallen is het een manier voor mij om mijn artistieke praktijk te verbeteren. Maar we houden er ook van om het voor het publiek open te stellen en te zien wat andere mensen ermee creëren. Een commercieel succes is hier niet het primaire doel.'

Al is dit project dus als een kunstuiting gestart, zou het niet ondenkbaar zijn om te zien dat deze app het heel erg goed gaat doen. Je ziet nu al vaak online dat mensen vragen stellen als: 'kan iemand die man/vrouw in de achtergrond uit onze foto verwijderen?'. Natuurlijk is dit in Photoshop allemaal mogelijk met content aware fill, maar het gros van de nederlandse bevolking weet simpelweg niet hoe dit werkt. 

We zijn zeer benieuwd naar de ontwikkelingen in de app. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem