Pracht in verdriet

Schrijnende fotografie uit het Fukushima gebied

Siem van Woerkom 767 0
Natalia Sobanska ging zonder angst de ruïnes van Fukushima in om daar foto's te maken van een verlaten stad.

Verschrikkelijke tragedie

We kennen allemaal het verhaal over het nucleaire ongeval in Fukushima. De aardbeving op 11 maart 2011 veroorzaakte een enorme tsunami (met 10 meter hoge golven) die de koelsystemen van de kerncentrale van Tokyo Electric Power Company in Fukushima verlamde. Het zorgde ook voor waterstofexplosies en reactor 'meltdowns' die de evacuatie van mensen binnen een straal van 20 km rond de fabriek dwongen.

(beeld: Natalia Sobanska)

Verval overal

De steden die het meest hebben geleden, waren Natori, Ishinomaki, Kamaishi, Unfunato, Miyako, Minamisanriku, Kesennuma en Rikuzentakata. Deze plaatsen waren bijna meteen met de grond gelijk gemaakt. Hachinohe en Sendai leden minder maar toch heeft de tsunami ernstige schade aangericht. Meer dan 15,5 duizend mensen werden gedood. Meer dan 5.000 worden nog steeds als vermist beschouwd. Een half miljoen heeft hun huis verloren en meer dan 400.000 inwoners werden geëvacueerd.

'Ik ben een stedelijke ontdekkingsreiziger en fotograaf, dus daarheen gaan was een van mijn grootste dromen. Mijn geluk om daar te zijn veranderde echter al snel in overweldigend verdriet bij elke stap in de lege straten.' aldus Natalia.

(beeld: Natalia Sobanska)

'Aanvankelijk waren we van plan daar 3 dagen door te brengen, maar uiteindelijk werden het er slechts 2. De reden was dat we een stil alarm hadden geactiveerd dat werd ontvangen door een politiebureau. Gelukkig hadden we geen grote problemen, maar we moesten ons bezoek in Fukushima afronden, iets waardoor ik eigenlijk opgelucht was.'

'Ik hou van verlaten plaatsen, maar op deze plek zijn was gewoon te traumatisch. Vanaf het moment dat je daar binnen stapt, ben je omringd door de intense tragedie die zich heeft voorgedaan. Het brak mijn hart.'

Kijk voor meer beelden op de website van de fotografe. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem