Terug in de tijd

Schieten met een 150 jaar oude wet-plate camera

Siem van Woerkom 415 0
Collodiumfotografie is niet iets wat iedereen zo maar even op kan pakken. In deze video zie je inspirerende beelden over het werken met een camera van 150 (!) jaar oud!

Wet-plate proces

Een zeer gave video om te bekijken, waarin het wet-plate (of collodium) proces in beeld word gebracht. WQet-plate fotografie is een fotografisch proces dat omstreeks 1850 is uitgevonden door Frederick Scott Archer. Dit proces was de voorloper van de moderne gelatine-emulsie. Archer verving de papieren drager door glas en hechtte de zilverhalogeniden met behulp van een collodiumlaag op deze doorzichtige basis. Deze glasplaten moesten terwijl ze nat waren worden belicht, gedurende 2 tot 3 seconden, en meteen worden afgewerkt.

'ik ben geobsedeerd door het collodium-proces sinds ik er voor het eerst van hoorde. Dus toen mijn vrouw en ik recentelijk Wenen bezochten, brachten we een dag door iets buiten de stad om samen te werken met een van de beste collodiumfotografen ter wereld.'

'We hadden enorm veel plezier en ik ben nog meer gepassioneerd door deze techniek na die geweldige dag.' Vertelt Mathieu Stern (YouTube) over de video hieronder. 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem