DIGIFOTO Pro Awards

Samyang AF 14mm f/2.8 EF

Redactie 1013 0
Samyang introduceerde recent een nieuwe ultragroothoek voor full frame Canon spiegelreflexcamera’s: de Samyang AF 14mm f/2.8 EF. Hoe bevalt dit nieuwe objectief?

Samyang AF 14mm f/2.8 EF

Samyang produceert al vele jaren indrukwekkende focuslenzen. Maar indrukwekkend of niet, altijd was er de roep om autofocus (AF). Om aan die vraag te voldoen, introduceerde Samyang recent al een serie AF-lenzen voor Sony: de 14mm f/2.8, de 35mm f/2.8, de 50mm f/1.4 en de 35mm f/1.4 FE. Met de De Samyang AF 14mm f/2.8 EF voor full-frame Canon komt Samyang met een nieuwe primeur, de eerste Samyang AF-lens voor een DSLR-camerasysteem.

Lekker licht

Dit Samyang objectief is met 485 gram lekker licht en voelt prima in balans met de full-frame Canon body. De afwerking is uitstekend en wanneer je een “kijkje neemt” in het voorste element, vang je een glimp op van het 7-blads diafragma.

De brede elektronische handmatige scherpstelring heeft een goede grip. Hier staat bovendien voldoende spanning op. Dat voorkomt dat je hem per ongeluk bediend. Aangezien de handmatige scherpstelling blijft werken in de AF-modus, is dat laatste van belang. De enige andere “versiering” op dit zeer strak vormgegeven objectief, is de AF/MF-schakelaar. Wat betreft die strakke vormgeving, daarop heeft Samyang sowieso patent. En ook de lensbevestiging is zeer goed ontworpen en de bajonets passen strak op de Canon body. Er is geen enkele rotatie.

Uitzonderlijk scherp

De Samyang AF 14mm f2.8 EF is opgebouwd uit 15 lenselementen in 10 groepen, waarvan 7 met speciale glassoorten. Deze opbouw is verantwoordelijk voor een optimale beeldkwaliteit. De toepassing van 2 asferische-, 4 hoge refractie- en een extra-laag dispersie lenselement minimaliseert vertekening en de verschillende vaak voorkomende aberraties. Dit zorgt voor een uitzonderlijk scherp en contrastrijk beeld met minimale vertekening. Ook de scherpte tot in de hoeken is uitstekend.

Door toepassing van lichtgewicht lensdelen en een korte verschuiving van de lensdelen over het scherpsteltraject, is de autofocus van de Samyang AF 14mm F2.8 EF erg stil, snel én zeer accuraat. De vochtbestendige afwerking van het objectief maakt het mogelijk om er ook onder minder gunstige weersomstandigheden op uit te trekken met deze lens.

Om terug te komen op de vraag “hoe bevalt dit objectief?” Daar kunnen we kort en krachtig over zijn; heel erg goed! Een primeur waar Samyang trots op mag zijn.

Conclusie

Deze Samyang is een zeer goed objectief. Stil, snel en zeer accuraat. En, heel belangrijk, de resultaten zijn uitzonderlijk scherp en contrastrijk met minimale vertekening. En ook de scherpte tot in de hoeken is uitstekend.

Beoordeling Samyang AF 14mm f/2.8 EF

Getest in DIGIFOTO Pro 2.2018

Beeldkwaliteit 9
Bediening 8
Behuizing 9
Prijs / kwaliteit 9

Specificaties

Adviesprijs € 789,99-
Diafragmabereik f/2.8 – f/22
Minimale scherpstelafstand 0,20 cm
Opbouw 15 elementen in 10 groepen
Info? Kijk hier

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie