Surfen in de vrieskou

Nikon ambassadeur op Komandorski-eilanden

Siem van Woerkom 1045 0
Een nieuw fotoproject van Kirill Umrikhin, Nikon-ambassadeur voor Rusland, brengt ons naar een zeer dun bevolkt en grotendeels onontdekt deel van de wereld: de Komandorski-eilanden.

Nikon ambassadeur op de Komandorski-eilanden

Kirill's project onthult een 'verborgen wereld' van vulkanische landschappen, zeldzame wilde dieren en uitgestrekte oceanen die is gelegen in de Beringzee in de Aleoetische regio van Rusland. Gewapend met de Nikon D850, de Nikon D5 en de nieuwe Nikon Z7 was Kirill's expeditie verre van conventioneel in zijn poging om een gebied te verkennen waar maar weinig reis-, actie- of natuurfotografen naar toe zijn gereisd.

Bij de oversteek per jacht van de 6 kilometer brede geul tussen de Aleoeten en Kamtsjatka ontweek het team verschillende stormen om de eilanden te kunnen bereiken en de eerste gedocumenteerde groep te worden die in deze wateren van de Beringzee kitesurfte. 

Kirill staat bekend om zijn foto's van extreme sporten en reizen en zijn droom was om de elementen van het eiland te ontdekken door middel van surfen en zeilen. Maar de unieke wilde dieren en mensen die deze eilanden als hun thuis beschouwen, boden een nieuw perspectief en stelden zijn talent als natuur- en documentairefotograaf op de proef.

Kirill Umrikhin zegt hierover: “Omdat er zo weinig informatie over de eilanden beschikbaar is, was ik voor het plannen van mijn reis afhankelijk van de hulp van contactpersonen van het Komandorski-natuurreservaat. Maar wat ons te wachten stond was zo veel meer dan ik ooit had kunnen verwachten of plannen. Het is een plek die wordt gedefinieerd door de zeer bijzondere wilde dieren, zoals spitsdolfijnen en orka's, zeldzame zeevogels en meer dan een kwart miljoen zeehonden, wat een vijfde van de wereldwijde zeehondenpopulatie is.”

Surfen waar nog niemand eerder is geweest

Kirill moest per boot de extreme weersomstandigheden van de Komandorski-eilanden het hoofd bieden, maar dat was niet de enige manier waarop hij in nauw contact kwam met de wilde dieren en de wateren van deze unieke plek. Hij en zijn team zijn de eerste mensen ter wereld waarvan we weten dat ze in deze wateren van de Beringzee hebben gekitesurft. 

'Bij deze trip gaat het om de unieke band tussen mens en natuur - de eenvoud van leven met het land en de elementen. Door te surfen in wateren waar nog geen enkele reiziger ooit eerder heeft gesurft, werd mij duidelijk dat de wereld niet steeds kleiner wordt. Er zijn nog steeds mysterieuze plekken vol avontuur die je kunt ontdekken, bewonderen en documenteren.'

Gebruikte Nikon apparatuur

Kirill gebruikte op deze trip de Nikon D5 en D850 in combinatie met zijn favoriete AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR-objectief. Ook had hij de kans om de combinatie van de nieuwe spiegelloze Nikon Z7 en het NIKKOR Z 24-70mm f/4 S-zoomobjectief uit te testen, waarmee hij zowel een reeks dramatische landschapsfoto's als intiemere profielopnamen kon maken. 

'Of we nu per boot gevaarlijke wateren trotseerden, kilometers lang wandelden op de Steller Peak of samen met dolfijnen en zeehonden de branding bedwongen, de combinatie van de Nikon camera's en objectieven betekende dat elke denkbare opname ook mogelijk was.'

Kirill concludeert: 'Dit was een droomtrip voor mij, niet alleen als fotograaf, maar ook als reiziger, projectmanager en atleet die mensen wil rondleiden in een verborgen wereld die ze anders nooit zouden hebben ervaren.'

Meer foto's van Kirills trip zijn hier te vinden.

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem