DIGIFOTO Pro Awards

Review: ZEISS Batis 2/40 CF

Redactie DIGIFOTO Pro 3798
De ZEISS 2/40 CF heeft een wat minder gebruikelijke brandpuntsafstand van 40mm, toch is deze brandpuntsafstand niet uniek. Als je kijkt naar de definitie van een standaardlens, namelijk een lens met een brandpunt die overeenkomt met de diagonaal van de sensor, dan is de 40mm een betere optie dan de 50mm. De diagonaal van de sensor is immers 43mm. We bekijken wat de prestaties zijn van dit bijzondere objectief.

De ZEISS Batis 2/40 CF verschilt niet alleen van andere standaardobjectieven met betrekking tot brandpuntsafstand, maar ook door het vermogen om heel dichtbij scherp te stellen. De CF toevoeging in de naam staat dan ook voor Close Focus en dat is geen loze kreet. De kortste instelafstand is 24 centimeter gemeten vanaf de sensor. Als je meet vanaf de voorkant van het objectief, betekent dit dat er slechts 14 centimeter zit tussen het onderwerp dat gefotografeerd wordt en de lens. Dat is erg bruikbaar voor het maken van detailopnames of voedselfotografie. Het objectief is weerbestendig en ontworpen voor vele jaren van intensief gebruik. Bij deze 40mm heeft ZEISS een retrofocusconstructie gekozen, ook al wasdat bij de Sony-vatting niet strikt nodig. De daardoor ontstane ruimte voor extra elementen gebruikte ZEISS om de afbeeldingsfouten zo goed mogelijk te corrigeren. Het objectief heeft negen elementen in acht groepen, maar zeven ervan bestaan uit speciaal glas. Maar liefst vijf hebben er een bijzondere kleurbreking en één daarvan is tevens een asferisch element. Dan zijn er nog twee andere asferische lenzen.

Zeer scherp in het centrum

Deze indrukwekkende opbouw heeft wel effect, want het objectief behaalt in het centrum fenomenale prestaties. Al bij volle opening is zowel contrast als scherpte in het centrum bijna maximaal, na twee stops worden unieke microcontrastwaarden behaald. De randen zijn nog steeds heel goed evenals de hoeken.

Bij f/5.6 en f/8 wordt het nog veel beter. Dichtbij is de scherpte wat minder maar nog steeds goed. Er zijn verder weinig beeldfouten te bekennen. Wel is er sprake van lichte vignettering, al wordt dit automatisch gecorrigeerd, zij het met toename van ruis. Het is een uitmuntend objectief, met een eigen stempel wat betreft het bokeh. Op internet circuleren er vragen rondom de eerste versies van de ZEISS Batis 2/40 CF, waarin wordt aangegeven dat het objectief minder licht binnen laat op het moment dat je Close Focus gebruikt. Dit is zeker niet het geval bij het exemplaar dat wij hebben getest. Belangrijk om te weten: er is een software update voor dit objectief, dus controleer of jouw exemplaar die ook gehad heeft. Zonder update werkt eye-AF niet goed en bereik je niet de volle opening bij het fotograferen op kleine afstand.

Conclusie ZEISS Batis 2/40 CF

De ZEISS Batis 2/40 CF is een objectief met bijzondere bokeh en een uitmuntende scherpte in het midden. Het objectief behaalt ontzettend goede microcontrastwaarden en de extra macromogelijkheden maken het objectief een veelzijdig standaardobjectief.

Beoordeling ZEISS Batis 2/40 CF

Beeldkwaliteit 8
Bediening 9
Behuizing 8
Prijs/kwaliteit 8

We testten de ZEISS Batis 2/40 CF in DIGIFOTO Pro 3.2019 en beoordeelden het objectief met een Goud award. Bestel deze en andere edities van DIGIFOTO Pro of Starter eenvoudig in onze webshop. 

Specificaties ZEISS Batis 2/40 CF

Adviesprijs € 1.340,-
Lengte 106mm
Doorsnede 93mm
Minimale scherpstelafstand 24 centimeter
Gewicht 361 gram
Opbouw elementen/groepen 9/8
Mount Sony E
Info www.zeiss.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie