Review: Leica Summicron-M 35mm f/2 ASPH

Review: Leica Summicron-M 35mm f/2 ASPH

Redactie DIGIFO... 1713 0
Leica objectieven staan bekend om hun typische karakter en mooie tekening. De Summicron-M 35mm f/2 ASPH heeft bovendien elf afgeronde diafragmabladen, waardoor in theorie een prachtig bokeh zou moeten ontstaan. Hoe bevalt het objectief in de praktijk?

Zoals alle M-objectieven is de opbouw geen retrofocus-constructie en daardoor kon het objectief erg klein geconstrueerd worden, het frontelement is minder dan 2 cm groot. Het laatste element is zelfs nog iets groter dan het eerste, een middel om vignettering tegen te gaan. Het objectief weegt niettemin nog steeds 252 g. Dat gewicht komt enerzijds door de zeer degelijke metalen bouw, anderzijds door de opbouw van het objectief, met aan het eind twee zeer dikke elementen. Die opbouw (zeven elementen in vijf groepen) is sowieso bijzonder. Het lijkt op een omgekeerde Tessar omringd door twee heel zwakke concave groepen, waarvan de eerste uit één element bestaat en de tweede uit een combinatie van twee dikke elementen, het eerste convex, het tweede concaaf. 

Er is zoals de naam van het objectief al aangeeft, één asferisch element; speciale glassoorten om chromatische aberratie tegen te gaan zijn niet toegepast. De reden daarvoor is simpel: mechanische objectieven met een harde aanslag bij oneindig kun je niet construeren met temperatuurgevoelige bijzondere glassoorten.

Contrast

Om met de chromatische aberratie te beginnen: deze is desondanks zeer gering. De resten ervan worden bovendien door de camera en binnen ACR automatisch gecorrigeerd. Voor de vignettering geldt dat binnen zekere grenzen ook. Deze valt bij volle opening voor een niet-retrofocusconstructie erg mee, maar blijft wel aanwezig tot f/5.6 en f/8 – maar als aangegeven is dat normaliter niet zichtbaar door de correctie. Voor de vertekening geldt weer hetzelfde: ook deze wordt automatisch gecorrigeerd. Hij is vrij zwak en kussenvormig van aard, het objectief is dus ook goed te gebruiken in combinatie met de vele M-camera’s voor film die nog gebruikt worden. 

Contrast

Het contrast van het objectief is zeer goed, zelfs bij volle opening. Dat valt vooral op bij kleine details, ook in donkere partijen. De scherpte is eveneens goed. Het bokeh is typisch afgestemd op reportage-gebruik: niet extreem zacht, maar wel goed passend bij het contrastrijke karakter van het objectief. Een belangrijk punt van dit objectief, doordat er gebruikgemaakt is van maar liefst elf diafragmabladen. In zijn algemeenheid zou je kunnen zeggen dat het hele ontwerp daarop afgestemd is. 

Conclusie

Een uitstekend reportageobjectief met een duidelijk eigen karakter, een prachtig contrast en een fraai bokeh. Tel daar de fraaie uitvoering en de sfeervolle tekening bij op en je hebt een pracht-objectief.

Beoordeling

Beeldkwaliteit 9
Bediening 8
Behuizing 9
Prijs / Kwaliteit 8

Specificaties

Adviesprijs: € 3050,-
Diafragma: f/2
Diafragmabladen: 11

Filtermaat: 39mm
Min. Focusafstand: 70 cm
Opbouw: 7 elementen in 5 groepen

Info: Transcontinenta en Leica

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie