DIGIFOTO Awards

Review Godox AD300 Pro

Christel de Wolff 3992
Hoewel je erg veel kunt doen met natuurlijk licht, geven veel fotografen de voorkeur aan het meenemen van een krachtige flitser of continulamp. Een veelgehoord vooroordeel is dat het gebruik maken van professionele lichtapparatuur zwaar en omslachtig zou zijn en vooral ook erg duur. De Godox AD300 Pro bewijst het tegendeel.
Met een adviesprijs van € 599,- spreekt de Godox AD300 Pro misschien niet meteen de startende of gematigde flitsfotograaf aan, maar voor dit geld krijg je dan ook zoveel meer dan de gemiddelde instap flitser. Wie graag het uiterste uit zijn of haar apparatuur haalt, kan helemaal los gaan met deze krachtige en vooral ook erg compacte en gebruiksvriendelijke flitser. En vergelijk je de prijs met andere flitsers in het hogere segment, zal je zien dat het model niet alleen een krachtig en gebruiksvriendelijk is, maar ook nog eens een heel voordelige koop is. 

Compact en licht

Allereerst de afmetingen; de Godox AD300 Pro, inclusief batterij, weegt 1,4 kilo en heeft een formaat van slechts 19 x 9,6 x 8,6 centimeter. Ter vergelijk: dat is zo groot en zwaar als een gemiddelde 70-200mm f/2.8-objectief dat je toch ook zonder twijfel met je meedraagt. Kortom er is gegarandeerd wel een plekje in je cameratas over waar je het compacte model in kunt opbergen en om het gewicht hoef je de lamp niet thuis te laten.

Krachtig en veelzijdig

Maar met alleen compactheid als pluspunt ben je er natuurlijk nog niet. De Godox AD300 Pro is daarnaast een uitstekende keuze vanwege de krachtige batterij, de snelle recycle-tijd en de diverse gebruiksvriendelijke snufjes zoals een tweekleurig instellicht en relatief stille ventilator, waardoor de flitser ook als videolamp te gebruiken is. De recycle-tijd is tot een seconde sneller dan de AD200 Pro, tussen de 0,01 en 1,5 seconde. Verder werkt de flitser met een X-2,4ghz signaal met een bereik van maar liefst 100 meter. Je kunt kiezen uit TTL, manual en multi flitsstanden met High Speed Sync tot 1/8000. 

Trigger

Door de flitser te verbinden met de Godox X PRO trigger, kun je genieten van een ultiem gebruikersgemak en bedien je de flitser zonder deze aan te raken. De trigger is beschikbaar voor Nikon, Canon, Sony, Panasonic, Olympus, Pentax en Fujifilm en heeft een adviesprijs van € 99,-.  De Godox X Pro is gemakkelijk te bevestigen op de flitsschoen van de camera en is erg compact, waardoor het aansturen van tot wel vijf flitsgroepen (A t/m E) wel erg gemakkelijk wordt. 

Instellicht

Nieuw voor Godox is de tweekleurige instellamp. De kleurtemperatuur kan worden aangepast van 3000K tot 6000K. Het instellicht is tevens in tien stappen van intensiteit aan te passen van een zwak schijnsel tot een volle schemerlamp. Wanneer je het instellicht op vol vermogen gebruikt, begint de ventilator van de flitser wel wat te blazen, maar over het algemeen is de flitser opvallend stil. De foto hieronder maakte ik expres met alleen het gebruik van het instellicht en daarover was ik erg te spreken. 

Godox S2- Bracket

De Godox AD300 Pro maakt gebruik van de gepatenteerde Godox-vatting, waardoor je uitermate goed gebruik kunt maken van de diverse kwalitatief hoogwaardige accessoires zoals de AD-S65 softbox of de SN04 Snoot. Wil je echter gebruik kunnen maken van accessoires van andere fabrikanten (zoals de Caruba softboxen waarmee wij de flitser testen) dan kun je een bracket aanschaffen waarmee je de flitser kunt bevestigen aan de Bowens-vatting. Met deze bracket kun je ook je reportageflitser koppelen aan een softbox met Bowens-vatting.

Praktijk 

Eenmaal in de S2-beugel gehesen, hangt de flitser stevig als een huis en is deze klaar om te gebruiken. Het koppelen via de trigger gaat heel gemakkelijk en daarna is het gewoon een kwestie van fotograferen. In de praktijk merk je meteen dat de flitser krachtig en snel is. Hij laat zich makkelijk en erg secuur afstellen en er zijn zelfs enkele vertragingen toe te voegen aan de flitssnelheid, waardoor je altijd de controle houdt over wanneer de flitser daadwerkelijk af gaat. Het kunnen spelen met een tweekleurig instellicht is een absolute pré voor fotografen die minder geoefend zijn in het visualiseren van flitslicht. Daarnaast werkt het natuurlijk als een extra hulpje wanneer je in het donker moet navigeren tussen allerlei uitgestalde softboxen. Het warme licht bovendien aangenamer om naar te kijken dan een hard wit licht, ook je model zal je hier dankbaar voor zijn.  

De flitser wordt geleverd met een krachtige lithium-ion accu en maakt ongeveer 300 flitsen op een volledig opgeladen accu, waardoor je dus naar hartenlust kunt stroben. Dat was ruim voldoende voor onze test, maar wanneer je een langere photoshoot hebt gepland kun je er ook voor kiezen om twee accu’s aan te schaffen. De accu is namelijk uitneembaar, waardoor je hem snel kunt verwisselen en altijd een opgeladen accu bij de hand hebt. De accu is overigens dezelfde als die van de kleinere Godox AD200, wat hen ook een ideaal setje maakt. 

Conclusie Godox AD300 Pro

Werken met flitslicht opent veel creatieve mogelijkheden en de Godox AD300 Pro helpt hier graag in mee. Doordat de flitser compact en licht is en bovendien draadloos werkt, kun je hem gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Accessoires bevestig je gemakkelijk met de S2-bracket, waardoor je nog meer mogelijkheden hebt. 

Beoordeling Godox AD300 Pro

Bediening 9
Behuizing 9
Prijs/kwaliteit 9 

Specificaties Godox AD300 Pro

Adviesprijs: € 599,-
Vermogen: 300 watt
Recycletijd: 0,01 tot 1,5 sec
Signaal: 100 meter X-2,4ghz signaalbereik
Accu: verwisselbare 14,4 V 2600 mAh lithium-ionbatterij
Synchgronisatie’: tweede gordijn, eerste gordijn, HSS
Flitsstanden: TTL / M / Multi
Groepen: A / B / C / D / E
Kanalen: 32
High Speed Sync: tot 1 / 8000ste seconde
Kleurtemperatuur bij 5600 ° K ± 200 ° K
Instellicht: Bi-color LED-instellicht (3000 ° K ~ 6000 ° K)
Afmetingen: 19,0x9,8x8,7cm
Gewicht: 1,4 kg met batterij
Info: godox.com

‘Door de flitser te verbinden met de Godox X PRO trigger, kun je genieten van een ultiem gebruikersgemak en bedien je de flitser zonder deze aan te raken’

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel