Review: FUJINON X50mm F2 R WR

Review: FUJINON X50mm F2 R WR

Jasper van Bladel 3204 0
De X-serie camera’s van Fujifilm kent veel liefhebbers, de X-Pro2 en de X-T2 hebben bijvoorbeeld een ware fanbase. De X-Trans CMOS Sensor uit die Fujifilm-camera’s geeft de beelden een onmiskenbaar karakter. Ook de X-objectieven van het Japanse merk leveren uiteraard een waardevolle bijdrage aan dat succes. In de WR-serie kondigde Fujifilm onlangs een nieuwe telg aan: de FUJINON X50mm F2 R WR. We hebben dit objectief voor je getest.

Deze FUJINON X50mm F2 R WR komt de andere WR-objectieven, er is al een 23mm en een 35mm WR, gezelschap houden. WR staat voor Weather Resistant, het objectief is dus beschermd tegen barre weersomstandigheden. Qua vormgeving past het perfect naast de 23mm en de 35mm door het taps toelopende ontwerp en de mooie grote diafragmaring. Die ring zit fijn gepositioneerd, zodat je nooit misgrijpt. Verder is het een opvallend compact objectief, dat qua diameter en lengte prima in verhouding is met bijvoorbeeld een X-Pro2. Ook fijn: door de geringe lengte zie je maar een heel klein stukje van het objectief door de optische zoeker van de X-Pro2. Zet je de elektronische zoeker aan dan zie je natuurlijk helemaal niks van het objectief.

Achtergrond

De brandpuntsafstand van het objectief is omgerekend 76mm, waardoor deze FUJINON X50mm F2 R WR een standaardobjectief is met voorzichtige tele-aspiraties. Mooi voor portretten en andere beelden waarin je het onderwerp en de achtergrond wilt scheiden. Die kwaliteit is één van de kenmerken van deze nieuwe Fujifilm. Door deze brandpuntsafstand en de fijne lichtsterkte van f/2 geven je de mogelijkheid om je onderwerp erg mooi van de achtergrond te scheiden. De wijze waarop je het onderwerp van de achtergrond kunt scheiden is echt fantastisch. Op deze manier kun je vrijwel op iedere plek, ongeacht de achtergrond, een mooie foto maken.

Weer

Een belangrijk kenmerk van dit nieuwe Fujinon-objectief is de weersbestendigheid. De FUJINON X50mm F2 R WR is beschermd tegen stof en nattigheid en kan gebruikt worden in temperaturen tot -10 graden Celsius. Een mooie combi met de Fujifilm X-Pro2 en X-T2, die ook weersbestendig zijn.

Praktijk

De beeldkwaliteit van deze nieuwe 50mm van Fujifilm is indrukwekkend. De 50mm combineert een ragfijne scherpte met een mooie onscherpte. Ook de overgang daartussen is fraai van karakter. Belangrijk, want die moet niet te hard, maar ook niet te zacht zijn. Zoals we van Fujifilm zijn is er met het karakter van de beelden sowieso niets mis. De schitterende tekening en subtiele contrasten maken eenvoudige beelden soms tot ware kunstfoto’s.

Ook in minder fijne lichtomstandigheden weet de FUJINON X50mm F2 R WR goed en snel scherp te stellen. In de schaduw en als de dag zijn einde nadert kun je dus ook nog prima aan het werk. Fijn, want dat zijn nu juist de momenten dat je kunt profiteren van de mooie lichtsterkte van f/2. Fijn is ook dat de scherpstelling vrijwel geruisloos plaatsvindt, iets dat Fujifilm zelf ook graag onderstreept.

Conclusie

Deze nieuwe FUJINON X50mm F2 R WR is een waardevolle aanvulling op het assortiment X-Mount objectieven van Fujifilm. De brandpuntsafstand van 50mm, omgerekend 76mm, en de fijne lichtsterkte maakt het scheiden van je onderwerp en achtergrond een eitje en scherpte, contrast en tekening zijn dik in orde. Fijn zijn ook het compacte formaat én het geringe gewicht, het objectief weegt maar 200 gram. Voor wie een mooi portret- of standaardobjectief zoekt is deze nieuwe Fujifilm een interessante optie.

Specificaties

Adviesprijs: € 499,-

Diafragma: f/2 – f/16
Filtermaat: 46mm
Min. Focusafstand: 39 cm
Afmetingen: diameter 60.0mm x lengte 59.4mm
Gewicht: 200 gram
Opbouw: 9 elementen in 7 groepen
Info: fujifilm.eu/nl

Beoordeling

Beeldkwaliteit: 8/10
Bediening: 8/10
Behuizing: 8/10
Prijs / kwaliteit: 7/10

Foto's gemaakt bij De Zaak Design en Advies in Tilburg

Fujifilm 50mm f/2 WR Platina award: 40 uit 5

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper