Review: FUJIFILM X-M5 David (die van goliath)

Review: FUJIFILM X-M5 David (die van goliath)

Redactie DIGIFOTO Pro

Ik ben wellicht niet de meest merkvaste fotograaf als het aankomt op het camerasysteem dat ik gebruik. Mijn fotografiereis begon ooit met een Canon EOS 400D, daarna volgden de Sony A450, Canon 7D, Canon 5D Mark II en III, FUJIFILM X-H1, Nikon Z6, FUJIFILM X-T3, FUJIFILM GFX100s, Canon EOS R5 en uiteindelijk de FUJIFILM GFX100s II. Ondanks dat ik vrij veel gewerkt heb met verschillende merken camera’s, heb ik FUJIFILM altijd een warm hart toegedragen. De mooie retro-ogende camera’s, de bijzondere sensortechnologie (X-Trans genaamd), de kwaliteit van de lenzen, het straalt allemaal een grote liefde voor fotografie uit. Toen DIGIFOTO Pro mij vroeg om de nieuwste aanwinst in de X-serie te reviewen, de X-M5, kon ik niet anders dan enthousiast ja zeggen. 

Tekst en fotografie Maarten Kuiper 

Dit artikel is gepubliceerd in DIGIFOTO PRO 1.2025 

DeFUJIFILM X-M5

De bel ging en de postbode stond voor de deur met een standaard kartonnen doos in haar handen. 'Pakje voor Dhr. Kuiper', zei ze. Na haar vriendelijk bedankt te hebben bekroop mij het gevoel dat het een grap was. De doos voelde nogal leeg. Was FUJIFILM vergeten om er iets in te doen? Ietwat gedesillusioneerd liep ik naar de eettafel en pakte een mesje om het plakband te verwijderen. FUJIFILM was, gelukkig, niets vergeten! In de doos zaten de X-M5, de XF16-50mm F2.8-4.8 R LM WR en de XF23mmF1.4  R LM WR  De lenzen van FUJIFILM zijn mij wel bekend door mijn eerder beschreven geschiedenis met het merk, maar de camerabody is natuurlijk nieuw.  Mijn eerste reactie: hoe dan? Hoe kan deze camera zo klein zijn? Hij is kleiner (qua breedte en hoogte) dan mijn smartphone en dat terwijl het gewoon een camera is waarvan je de lens kunt wisselen. Ik had wel verwacht dat de camera klein zou zijn, maar zó klein ben ik ze nog niet eerder tegengekomen.   vAls we onder de motorkap kijken wordt meteen duidelijk dat dit absoluut geen lage kwaliteit camera is. De camera is (denk ik) ontworpen voor de beginnende fotograaf die een stap omhoog wil doen vanaf de smartphone en dit is direct een grote stap voorwaarts. Zo is de sensor die in dit kleine ding zit (hij heet vanaf nu David, van David en Goliath) een 26 Megapixel X-trans APS-C sensor. Dat is dezelfde sensor als die uit de X-T4, een camera uit de semi-professionele lijn van FUJIFILM. Dat betekent geen micro ¾ of 1" sensor, gewoon APS-C. Wat niet is overgeërfd uit de X-T lijn, is de IBIS (in-body image stabilisatie) en een EVF (elektronische zoeker). Vooral dat laatste is wat mij betreft een gemis, maar daar kom ik nog op terug.   

'De FUJIFILM X-M5 is kleiner dan mijn smartphone'

Review: FUJIFILM X-M5 David (die van goliath)

Objectief XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR | Sluitertijd 1/320 | Diafragma f/8 | ISO 160

Deze (hele goede) sensor is gekoppeld aan de nieuwe processor uit de X-T5. Dat heeft als voordeel dat de X-M5 toegang heeft tot dezelfde AI-functies als zijn (veel) grotere broer. EYE-AF, herkenning van dieren, treinen, vliegtuigen, auto’s e.d. het zit allemaal in deze camera. Allemaal erg geavanceerde functies wat dit instapmodel nog indrukwekkender maakt. Wat we verder nog terugvinden op de body van de camera zijn een instelwiel voor programmakeuze (inclusief speciale vlog-stand) én een instelwiel voor filmsimulaties. Filmsimulaties zijn preset gebaseerd op de filmrolletjes die FUJIFILM maakte. Je kunt daarmee dus de 'look' van die films nabootsen. Tof voor als je geen nabewerking wilt doen, maar toch een bepaalde look in je foto’s wilt creëren. Ook een volledig uitklapbaar scherm is van de partij. Dit type schermpje leent zich perfect voor het nemen van zelfportretten en het creëren van content zoals vlogs, doordat je altijd jezelf in beeld kunt zien. Voor de bediening zijn er genoeg wieltjes te vinden. Mijn setup is altijd: het voorste wieltje, onder de sluiterknop, stelt de sluitertijd in, het achterste wieltje verandert de ISO en het diafragma wordt bepaald met de instelring op de lens. Op deze manier heb je alle instellingen altijd binnen handbereik zonder dat je daar extra knoppen of menu’s voor nodig hebt. Het focuspunt kun je veranderen met de joystick op de achterkant, welke ook dienst doet om door de menu’s van de camera te navigeren. Zelf had ik liever een D-pad gezien, zeker voor de menu’s, maar dit werkt ook prima.   

De praktijk 

Genoeg technische details en feitjes. Uiteindelijk gaat het erom hoe de camera in de praktijk presteert, dus laten we daar eens naar kijken. Om met de beeldkwaliteit te beginnen: die is enorm goed. FUJIFILM heeft een bijzonder type sensor in zijn X-lijn camera’s zitten die het beeld anders weergeeft dan een traditionele sensor. Wie dat interessant vindt: zoek maar eens naar X-Trans vs. Bayer. De kleuren zijn prachtig (altijd FUJIFILM's sterkste kant), details worden goed weergegeven en ook bij hoge ISO-waarden creëert de camera prima bruikbare foto’s. Zo is de foto van Amsterdam-Noord in het ochtendlicht geschoten op ISO 1600. Ook foto’s op ISO 6400 zijn nog prima bruikbaar voor bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Dat is voor een APS-C camera van deze prijsklasse echt klasse (ha!).   

De camera reageert door de nieuwe processor heel snel. Autofocus is bijna instant en voor zover ik heb kunnen testen ook accuraat. De AI-functies geven je wat meer vrijheid tot creëren, omdat je minder hoeft na te denken over je scherpstelpunt. Het verschuiven van het AF-punt gaat eenvoudig. Het filmsimulatiewiel laat je snel schakelen tussen de beschikbare profielen, al moet je voor de fijnafstelling nog wel het menu in. Zo komt de ACROS-simulatie, een zwart-wit film met hoog contrast en een fijne korrel, in een aantal varianten die een rood, groen, of geelfilter simuleren. Acros kun je als simulatie wel selecteren met het wieltje, maar voor één van de beschikbare smaakjes moet je toch echt het menu in. Al met al ben ik zeer tevreden over hoe de camera zich laat gebruiken.  

Review: FUJIFILM X-M5 David (die van goliath)

Objectief XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR | Sluitertijd 1/250 | Diafragma f/8 | ISO 200

Review: FUJIFILM X-M5 David (die van goliath)

Objectief XF 23mm F1.4 R LM WR | Sluitertijd 1/180 | Diafragma f/1.4 | ISO 400

Ervaring 

Wat mij vooral opvalt bij het gebruik van deze camera is, zoals bij veel van de FUJIFILM toestellen, dat het vooral gewoon heel leuk is om de camera te gebruiken. Hij is klein, onopvallend, snel en licht. Je neemt hem makkelijk mee in een kleine tas of zelfs in je jaszak wanneer je er een pannekoeklens op zet. Dit maakt het maken van foto’s en content extreem laagdrempelig. Geen grote logge tassen en idem lenzen, maar wel hoge kwaliteit beelden. Het bescheiden geluid van de sluiter past bij de camera en draagt bij aan het gevoel van laagdrempeligheid.  

Review: FUJIFILM X-M5 David (die van goliath)

Objectief XF 23mm F1.4 R LM WR | Sluitertijd 1/320 | Diafragma 1.4 | ISO 160

'FUJIFILM heeft een gigantische lading geavanceerde functies in een camera weten te proppen'

Zeker voor fotografen en/of vloggers, die veel onderweg zijn, kan dit een groot voordeel zijn. Je pakt de camera er snel bij en legt beelden vast waarvan je anders denkt: 'Ik heb geen zin om mijn (zware) camera hiervoor te pakken'. Je kunt de X-M5 gewoon in één hand houden, jezelf filmen of fotograferen, vervolgens omdraaien en een foto maken van het moois waar je naar kijkt. Tof!  

Wat ook heel handig is, met het oog op content creatie, zijn de uitgebreide videomogelijkheden. De camera legt beelden vast in 4k met 60 fps (oké 59.98 fps om precies te zijn), wat meer dan genoeg is voor YouTube en TikTok of iets dergelijks. De hoogste resolutie is 6.2K en de camera beschikt over F-log voor wie zijn/haar video’s later wil colorgraden. Een andere leuke en handige bijkomstigheid is dat de camera het toe laat om via USB-C de camera te gebruiken op de PC. Waar ik voor mijn Canon R5 een speciaal programma nodig heb dat gelimiteerd is tot 720p of moeilijk moet doen met een micro-HDMI aansluiting, kan ik de X-M5 gewoon met een USB-kabel aan mijn pc hangen en hem gebruiken om content te creëren. Geen apps, geen betaalservice, gewoon inpluggen en gebruiken. Het enige punt van echte kritiek dat ik heb, is het ontbreken van een elektronische zoeker. Dit dwingt je om het scherm te gebruiken net zoals bij een smartphone. Aan de ene kant is dit niet erg, want vaak is een standpunt ter hoogte van het oog niet het beste, maar het zorgt wel voor een aantal uitdagingen. Zo vind ik het moeilijk te zien of een foto echt recht staat omdat je niet zeker weet of je schermpje recht staat. Ik kwam er een aantal keer in de nabewerking achter dat mijn foto een beetje scheef was, terwijl ik tijdens het fotograferen dacht dat het recht was.  Het tweede probleem waar ik tegenaan liep was dat het scherm bij fel licht moeilijk te zien is. Dan is een zoeker wel echt een beter alternatief. In deze prijsklasse vind je ook wel camera’s met een zoeker, dus ik weet niet zo goed waarom FUJIFILM deze heeft weggelaten.   

Daarnaast heb ik ervaren dat de batterij niet zo gek lang meegaat. Op één lading kon ik ongeveer 150 foto’s maken en dat terwijl ik de camera tussen het fotograferen door altijd uit zet onder het motto: eerst kijken, dan klikken. Het meenemen van één of twee extra batterijen wordt dan ook zeker aangeraden.   

Review: FUJIFILM X-M5 David (die van goliath)

Objectief XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR | Sluitertijd 1/60 | Diafragma f/3.3 | ISO 1600

Conclusie 

Het is knap wat FUJIFILM hier heeft neergezet. Door het lichte gewicht, de eenvoud en het gebruiksgemak heb ik meer zin om te fotograferen en pak ik de camera er sneller bij. FUJIFILM heeft een gigantische lading geavanceerde functies in een camera weten te proppen die kleiner is dan een grote smartphone. De beelden die eruit komen zijn mooi, de filmsimulaties zijn tof en alles werkt soepel en snel. Voor mij persoonlijk is het gebrek aan een elektronische zoeker wel iets om rekening mee te houden, zeker als je gewend bent om met een zoeker te werken. Als het gebrek aan een zoeker je niet hindert heb je voor € 899,- een zeer geavanceerde camera in een mini jasje, die je overal mee naar toeneemt zonder je een hernia te tillen en kun je twee punten bij het cijfer voor gebruiksgemak optellen.

afbeelding van Remco de Reus

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie