Review Eizo: ColorEdge CS2730 - Groot en goed

Review: Eizo ColorEdge CS2730 - Groot en goed

Redactie DIGIFO... 2578 1
Een goede monitor is misschien wel net zo belangrijk als een goede camera. Want de kleuren, contrasten en scherpte moeten kloppen in je foto’s. We hebben een mooi groot exemplaar voor je getest van EIZO: de ColorEdge CS2730.

Investeren in een goed beeldscherm is van groot belang. Je hebt immers niets aan een beeldscherm dat je kleuren en contrasten niet juist weergeeft. Daarnaast kijk je een groot gedeelte van de dag tegen je scherm. Als je een goed beeldscherm zoekt, kun je traditiegetrouw prima terecht bij EIZO. Ze hebben een uitgebreid assortiment monitoren in verschillende maten en uitvoeringen.

Minutieus

Dit keer hebben we een van de nieuwere 27-inch modellen van EIZO op bezoek gehad op de redactie. Deze ColorEdge CS2730 is een monitor met een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Dat is ruim 60 procent méér pixels dan bij een 24-inch scherm gebruikelijk is. Het scherm is met 27-inch mooi groot en dat betekent logischerwijs dat je veel kwijt kunt op het scherm. Dat is handig als je bijvoorbeeld twee internetpagina’s of documenten naast elkaar wilt bekijken. Het scherm heeft een contrastverhouding van 1.000:1 en een helderheid van 350 cd/m2 voor. Deze mooie waarden gelden overigens voor het gehele beeldscherm, het DUE-circuit, de Digital Uniformity Equalizer zorgt voor uniformiteit van het hele beeld. Een afschermkap om hinderlijk omgevingslicht tegen te houden is optioneel beschikbaar.

Kwaliteit

EIZO staat bekend om de hoge beeldkwaliteit, maar ook de uitvoering van de monitoren van de Japanse fabrikant is op hoog niveau. De kunststoffen zijn van goede kwaliteit en de monitor maakt een erg stabiele en stevige indruk. Installatie is overigens erg eenvoudig, plug and play, en het scherm is in hoogte verstelbaar zodat je een lange tijd comfortabel kan werken.

LUT

De beeldverhouding is 16:9 en de ColorEdge CS2730 kan, heel belangrijk, 99 procent van de aRGB-kleurruimte laten zien. Het scherm maakt gebruik van een Wide Gamut LCD-module en een 16-bits Look-Up-Table. Daardoor heeft de monitor een erg goede kleurprecisie en worden vaak herhaalde berekeningen opgeslagen. Zo hoeft het beeldscherm niet alle berekeningen steeds opnieuw te doen, waardoor de prestaties worden verhoogd. Weergavefouten, zoals een niet vloeiend grijsverloop, kunnen zo vermeden worden.

Zoals we gewend zijn van EIZO wordt de monitor in de fabriek helemaal gekalibreerd en ingesteld. De gammacurve wordt gekalibreerd om een zo goed mogelijk beeld te garanderen. Wil je toch nog iets aan de instellingen veranderen, dan kan dat heel eenvoudig via de mooi verlichte sensortoetsen aan de voorzijde. Via de toetsen navigeer je heel eenvoudig en intuïtief door de menu’s. Helderheid en kleurruimte zijn zo heel gemakkelijk aan te passen.

Conclusie

Een goede monitor is een belangrijke tool op je bureau en de EIZO ColorEdge CS2730 is een goede optie als je graag vertrouwt op een kwalitatieve en uniforme weergave. Daarbij is deze monitor ook nog eens mooi groot, wat extra fijn is. Concluderend is de EIZO ColorEdge CS2730 een erg fijne en goede monitor.

Specificaties

Adviesprijs: € 1118,-
Diagonaal: 27-inch
Resolutie: 2560 x 1440 pixels
Paneel: wide-gamut
Backlight: led
Kijkhoek: 178 °
Helderheid: 350 cd/m2
Contrastratio: 1.000:1
Aansluitingen: DisplayPort-, DVI-D- en HDMI
Garantie: 5 jaar
Info: www.eizo.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Henri

Hier wordt gesproken over '99 procent van de aRGB-kleurruimte'.
Geen idee wat aRGB zou zijn; Ik ken RGB en sRGB.
Overigens spreekt Eizo op haar eigen site over 99 procent van de RGB-kleurruimte......

En "kwalitatieve en uniforme weergave";
'kwalitatieve weergave' is geen Nederlands........