Review: EIZO ColorEdge CG248-4K

Redactie DIGIFO... 7628 0
EIZO bracht vorig jaar zijn eerste 4K-monitor uit in de FlexScan-serie. Intussen werd achter de schermen hard gewerkt aan twee 4K-schermen in de befaamde ColorEdge-reeks, voor grafische professionals, die in juli 2015 op de markt komen. We kregen de kans om alvast het 24-inchexemplaar aan de tand te voelen.

Het formaat van de EIZO CG248-4K is bescheiden. Het is een 'gewone' 24-inchmonitor, maar in plaats van de gebruikelijke resolutie van 1920x1080 pixels geeft dit scherm vier keer zoveel details weer dankzij de ultra-hd-resolutie van 3840x2160 pixels. Dat resulteert in een pixeldichtheid van 185 ppi.

Niet alleen foto's worden daardoor haarscherp weergegeven, ook tekst is veel prettiger leesbaar dan bij een full-hd-scherm. Bij monitoren met 4K-resolutie is het eigenlijk noodzakelijk om 'dpi-scaling' te gebruiken. Daarmee worden de menu's en iconen van het besturingssysteem en programma's vergroot. Doe je dit niet, dan oogt alles piepklein, want in feite kan het scherm vier keer de inhoud van een 1080p-monitor weergeven op hetzelfde beeldoppervlak.

Het 24-inchformaat is wat ons betreft ideaal voor een 4K-scherm. Door het besturingsysteem alles op tweehonderd procent te laten weergeven, past er precies dezelfde hoeveelheid informatie op je scherm als bij een 1080p-monitor. Het verschil in scherpte is echter enorm.

Niet alle Windows-software kan goed overweg met dpi-scaling, maar Adobe-pakketten zoals Photoshop, Lightroom en Premiere Pro hebben inmiddels een functie om de interface op tweehonderd procent weer te geven. Mac OS X is momenteel beter dan Windows in staat om dpi-scaling toe te passen op alle programma's. Apple maakt immers diverse apparaten met 'Retina'-resolutie, zoals de iMac met 5K-scherm.

EIZO CG248-4K front

Beeldkwaliteit

Hoewel de resolutie verantwoordelijk is voor de scherpte van het beeld, zijn er nog veel meer factoren die de beeldkwaliteit beïnvloeden. Een blik op de specificaties laat meteen zien dat we met een professionele ColorEdge-monitor te maken hebben. De CG248-4K beschikt over een 'wide gamut' 10-bit ips-paneel dat 99 procent van de AdobeRGB-kleurruimte kan weergeven.

De maximale helderheid bedraagt 350 cd/m2, maar het is aan te raden om eenlagere helderheid te gebruiken. Eizo levert de CG248-4K volledig gekalibreerd af. Via 'On Screen Display' heb je keuze uit diverse presets, waaronder sRGB en AdobeRGB. Het scherm is afgesteld op de aanbevolen helderheid van 120 cd/m2.

Rechtstreeks uit de doos levert de monitor fantastische kleurweergave en hoog contrast, de foutmarge is verwaarloosbaar en met het blote oog niet waar te nemen. Het 10-bitspaneel kan subtiele kleurgradaties perfect weergeven. Bovendien is de helderheid van het scherm overal vrijwel exact gelijk. Veel beeldschermen zijn in de hoeken lichter dan in het midden van het beeld, dat is bij dit scherm niet aan de orde.

Eizo heeft het 'On Screen Display' vernieuwd. In plaats van fysieke knoppen vind je nu drukgevoelige toetsen op de rand van het scherm. Het nieuwe menu werkt prettig en snel. Een handige functie is '4K zoom'. Met deze optie kun je een deel van het beeld uitvergroten. Zo kun je bijvoorbeeld snel zien of je foto perfect scherp is.

Kalibratiesensor

Eizo heeft de afgelopen jaren diverse monitoren uitgebracht met een ingebouwde sensor voor hardwarematige kalibratie. Ook de CG248-4K beschikt over deze techniek. De sensor is bovenin het scherm verwerkt en klapt naar beneden uit bij gebruik.

Standaard staat het scherm zo ingesteld dat iedere tweehonderd uur de kalibratie wordt gecontroleerd. Je kunt de sensor ook handmatig activeren. Dat werkt ook als de computer uit staat of als het scherm niet is aangesloten op een pc. Handig, want je kunt de kalibratie dus (laten) uitvoeren terwijl je niet aan het werk bent.

EIZO CG248-4K sensor

Behuizing

Ook de behuizing van de CG248-4K voelt vertrouwd aan voor kenners van de ColorEdge-monitoren. Het scherm staat stevig op zijn voet, de hoogte en hoek is verstelbaar en de monitor kan negentig graden gekanteld worden zodat je het scherm in de portretstand kunt gebruiken.

Eizo levert een kap mee om invallend licht te weren. De kap is eenvoudig vast te klikken met een magneetbevestiging. De CG248-4K is voorzien van twee hdmi- en twee DisplayPort-ingangen. Het is aan te raden om het scherm via laatstgenoemde aan te sluiten, via de DisplayPort-techniek kan de resolutie van 3840x2160 pixels met een verversingsnelheid van 60Hz worden weergegeven. Gebruik je hdmi, dan ben je beperkt tot 30Hz. Voldoende voor het weergeven van foto's en films, maar 60Hz geeft een prettigere werkervaring.

EIZO CG248-4K back

ConclusieDIGIFOTO Pro Platina Award

EIZO's CG248-4K is een spectaculair beeldscherm. De hoge pixeldichtheid zorgt voor haarscherpe weergave van je foto's, vergelijkbaar met professionele prints. Het voorgekalibreerde scherm levert bovendien perfecte kleurweergave met een hoog contrast.

Dankzij de ingebouwde sensor heb je ook geen omkijken meer naar het bijhouden van de kalibratie. Topkwaliteit komt met een prijs, al is de meerprijs ten opzichte van ColorEdge-monitoren met lagere resolutie relatief gering. De fantastische kwaliteit maakt het de investering waard.

Specificaties EIZO CG248-4K

 • Adviesprijs: € 2449,-
 • Diagonaal: 23,8-inch
 • Resolutie: 3840x2160 pixels
 • Paneel: 10-bit wide-gamut ips
 • Backlight: LED
 • Kijkhoek: 178 graden
 • Helderheid: 350 cd/m2
 • Contrastratio: 1000:1
 • Aansluitingen: 2x hdmi, 2x DisplayPort, 3x usb 3.0
 • Garantie: 5 jaar
 • Info: www.eizo.nl
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie