Ed is gered!

Restauratie kleurenwerk Ed van der Elsken afgerond

Remco Stunnenberg 256 0
Het Nederlands Fotomuseum heeft met succes het grote restauratieproject van meer dan 42.000 kleurendia’s van fotograaf Ed van der Elsken afgerond. Daarmee is het kleurenwerk van een van de invloedrijkste Nederlandse fotografen veiliggesteld voor de toekomst.

Dit wapenfeit zal het museum vieren met de tentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken in kleur, die op 24 mei 2019 opent in het Nederlands Fotomuseum. Lust for Life wordt de eerste grote overzichtstentoonstelling ooit van zijn kleurenwerk en laat zien hoe Ed van der Elsken naar de wereld kijkt en zijn onderwerp verleidt.

Grootste fotorestauratieproject ooit in de Nederlandse geschiedenis

Twee jaar geleden luidde het museum de noodklok: de schimmel op de ruim 42.000 kleurendia’s van Ed van der Elsken moest zo snel mogelijk worden verwijderd, anders zou zijn kleurenwerk voorgoed verloren gaan. De dia’s waren namelijk door de vochtigheid in Van der Elskens woonhuis aangetast door schimmel. Als schimmel de kans krijgt om te groeien, tast het langzaam de dia aan en verdwijnt het beeld.

Speciale methode

De restaurator bij het Nederlands Fotomuseum, Katrin Pietsch, heeft een speciale methode ontwikkeld waarmee de dia’s niet stuk voor stuk maar per vel zijn gereinigd. Dit leverde een enorme tijdswinst op. Lénia Oliveira Fernandes, assistent restaurator, is ‘slechts’ twee jaar bezig geweest met de restauratie. Per dag maakte zij 150 tot 200 dia’s schoon.

De veelkleurige mensheid

Het Nederlands Fotomuseum beheert het complete negatieven- en dia-archief van Ed van der Elsken. Hoewel hij wereldwijd bekend staat om zijn expressieve zwart-wit fotografie, werkte hij de laatste vijfentwintig jaar van zijn leven voornamelijk in kleur. De veelkleurige mensheid die Ed van der Elsken graag bezong, liet zich uiteindelijk het best in kleur verbeelden. Veel fotografen in de jaren tachtig volgden zijn voorbeeld. Ed van der Elsken heeft de weg voor hen vrijgemaakt en heeft er voor Nederlandse en internationale begrippen een uniek oeuvre mee opgebouwd.

De overzichtstentoonstelling kleurenwerk opent op 24 mei 2019.

Lees ook: Nederlands fotomuseum brengt Robert F. Kennedy Funeral Train – The People’s View

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco