Problemen met autofocus (en de oplossingen)

Amy Schutte 1084 0
Autofocus heeft het leven voor ons, fotografen, een stuk gemakkelijker gemaakt. Het geeft je de tijd om je op compositie en belichtingsinstellingen te richten, en autofocus is vaak sneller dan handmatig scherpstellen. Maar wat als de autofocus niet werkt?

Er zijn veel redenen waarom de autofocus niet goed zou kunnen functioneren. Steve Perry legt er een aantal uit, en vertelt wat je eraan kunt doen.

Het oplossen van een slecht werkende autofocus

1. Het objectief moet gekalibreerd worden. Dit kun je zelf doen.

2. De autofocus sensors zijn vies. Dit kun je met een blaasbalgje doen, terwijl de camera in de sensor schoonmaak stand staat.

3. Verkeerde autofocus modus is geselecteerd. Even nalopen dus, check desnoods de handleiding van je camera.

4. De uitlijning van het focuspunt (die je ziet in de zoeker) is niet precies waar de camera het puntje of het rechthoekje is. Dit kun je testen met een wit vel papier met een klein figuur met een patroon in het midden. Door de autofocus op het wit te richten (als het goed is kan je camera nu niet focussen) en vervolgens het patroon van alle vier de kanten te benaderen met je camera, zie je op welk punt de camera scherp gaat stellen. Zo kun je zien of dit precies is op het punt wat je door de zoeker ziet, of wellicht net ernaast.

5. Hitte refractie. Dit is wat je vaak ziet boven een asfaltweg op een hete dag, doordat warme en koude lucht een verschillende dichtheid hebben. Het zorgt ook voor onscherpte. Het enige dat je kunt doen is zorgen dat het gebied tussen jou en het onderwerp in de schaduw is, of dichterbij gaan.

6. De contactpunten zijn vies. Hiervoor kun je speciaal schoonmaakmiddel verkrijgen, samen met een microfiber doekje is het snel opgelost.

7. Slechte techniek. Is het scherptepunt niet goed, of is het bewegingsonscherpte?

8. Moeilijk onderwerp of een verkeerde sensor. Soms is het gewoon erg lastig, vooral in omstandigheden met weinig licht, om een scherpe foto te maken. Bovendien zijn niet alle autofocus sensors evengoed; meestal is de centrale het beste.

Lees ook: De nieuwe Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM in de praktijk

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy