Times are changing

Prachtige beelden van Shanghai's laatste Shikumen huizen

Siem van Woerkom 321 0
Terwijl de bevolking van Shanghai moderne woontorens binnengaat, worstelen de historische shikumen woningen in de stad met overleven.

Shikumen project

De serie "Shanghai Streets" van de Nieuw-Zeelandse fotograaf Cody Ellingham verkent geschiedenis van Shikumen huizingen uit het koloniale tijdperk, die nu worden afgebroken voor nieuwe moderne woningbouwprojecten.

Deze gebouwen zijn gebouwd tussen het einde van de 19e eeuw en de tweede wereldoorlog en hebben invloed van traditionele Chinese hutongs en koloniale Franse en Britse art-deco-architectuur. De huizen hebben meestal sierlijke stenen poorten en grote binnenplaatsen omsloten door kamers aan drie zijden. Gekenmerkt door smalle, voetgangersvriendelijke straten, besloegen shikumenbuurten naar schatting zo'n 60 procent van de complete bevolking van de stad op zijn hoogtepunt.

Naarmate de stad groeide in de 20e eeuw, werden shikumen aangepast met kleinere binnenplaatsen en kamers, en uiteindelijk aangepast om meerdere families in één gebouw te laten passen. Sommigen werden aangepast om gehele scholen te kunnen herbergen, maar tegenwoordig bezetten veel bedrijven hen. 

(foto: Cody Ellingham

Verschillend stadsaanzicht

In de jaren negentig begon Shanghai de voorkeur te geven aan hoge appartementsgebouwen om beter tegemoet te komen aan de snelgroeiende bevolking van de stad. Iets wat de fotograaf ook aanvoelde terwijl hij werkte aan deze fotoserie: 'Ik had echt het gevoel dat ze in de schaduw van de naderende wolkenkrabbers stonden te wachten.' zei Ellingham.

Shikumen houdt nauwelijks stand in Laoximen; in gebieden zoals Tianzifang en Xintiandi hebben herontwikkelingsprojecten geprobeerd de historische gebouwen te veranderen in toeristische attracties. Ondanks enkele conserveringsinspanningen zijn veel woningen echter toch al verdwenen. De autoriteiten beginnen vaak met het kopen van gebouwen en het blokkeren van ingangen, en het verval begint al ruim voor de sloop. Sommige muren en ramen hebben gaten die door mensen zelf zijn aangebracht om krakers te ontmoedigen om in de woningen te slapen. Stapels vergeten meubels en afval van onbekende decennia liggen verlaten in de eenzame gebouwen.

De koele blauwe en paarse tinten van de foto's zijn bedoeld om het contrast tussen oud en nieuw te benadrukken en weerspiegelen hoe de stad 's nachts aanvoelt. Iedereen leeft in de schaduw van het nieuwe Shanghai.

(foto: Cody Ellingham)

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem