Onder je voeten ligt een schat

Prachtige beelden van metrolijnen uit de Sovjettijd

Siem van Woerkom 286 0
Chris Herwig besloot deze tijdloze prachtige metrolijnen in beeld te brengen.

Kunst onder de grond

Chris Herwig is een fotograaf die gek is op verval. Voor zijn nieuwe boek Sovjet Metro Stations laat hij prachtige foto's zien van zo'n 15 metrolijnen verdeeld over zeven landen die voorheen deel uitmaakten van de Sovjet-Unie. De stations zijn verrassend mooi en hebben niets meer weg van de vieze groezelige tunnels die je onder New York of bijvoorbeeld San Francisco zou vinden en hebben meer weg van de sierlijke musea en chique hotels bovengronds.

Herwig schoot zo'n 17 jaar lang foto's van oude busstations in de Sovjet Unie (en reed bijna 50.000 kilometer om deze te vinden), voordat hij in 2017 overstapte naar zijn huidige favoriet; de metrolijnen. Ieder station heeft hij kunnen vastleggen met zijn Sony a7iii. Zonder statief! Aangezien de autoriteiten niet zo verzot waren op zijn aanwezigheid. 'Het is duidelijk dat er nog steeds een traditie is van het beheersen van informatie', zegt de fotograaf.

(beeld: Chris Herwig

Niet zomaar een metro

In de sovjettijd werden auto's een enorme luxe en kwam er meer prioriteit voor massavervoer. Stalin kwam met de plannen voor de eerste 13 metrostations die in 1931 in Moskou goedkeurd werden. Toen deze opengingen, reden de treinen langzamer dan in New York. Maar de paleisachtige architectuur - stijgende kolommen en bogen, plafonds met patronen, schitterende kroonluchters - leek geschikt voor een tsaar of koning.

De architectuur stal de show met ruimtes vol marmer, brons en goud, plus er was geen einde aan patriottische kunst te vinden. Uiteraard bedoeld om het proletariaat op gang te brengen. Stalins medewerker Lazar Kaganovich noemde het 'een symbool van de nieuwe samenleving' en het is in de foto's van Chris Herwig duidelijk te zien waarom. De locaties zijn stuk voor stuk adembenemend. 

Kijk voor alle beelden op de website van de originele artiest, Chris Herwig

(beeld: Chris Herwig

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem