Gescheiden werelden

Prachtige beelden uit een heftig DDR-verleden

Siem van Woerkom 248 0
Duik in het verleden met deze bijzondere beelden van Thomas Hoepker waarin de val van de Berlijnse Muur en de DDR centraal staat.

Niet meer voor te stellen

Deze week markeert precies 70 jaar geleden de 'verjaardag' van de formele deling van Duitsland en de oprichting van de Duitse Democratische Republiek (DDR), in het Duits bekend als de Deutsche Demokratische Republik of DDR. In het Westen meestal 'Oost-Duitsland' genoemd.

Magnum Photos heeft voor deze gelegenheid online foto's gedeeld van fotograaf Thomas Hoepker. De fotograaf heeft beelden gemaakt tijdens het ontstaan EN de uiteindelijke val van de muur. Op 7 oktober 1949 viel het oostelijke deel van de Duitse natie - inclusief Berlijn (hoewel de westelijke helft van de stad deel bleef van de Federale Republiek) - stevig onder Sovjet-Russische invloed. In de daaropvolgende decennia raakten de DDR-jaren steeds meer geïsoleerd van de rest van Europa. Misschien wel de meest bekende en meest visuele belichaming van deze culturele kloof was de fysieke verdeling van Berlijn; de Berlijnse Muur.

(beeld: Thomas Hoepker)

Zoveel vast te leggen in het DDR tijdperk

Een van de plekken waar Hoepker vaak te vinden was, was Berlin Friedrichstraße, een kruispunt tussen de oostelijke en westelijke stadsdelen. Het was een van zijn favoriete plekken omdat er altijd zoveel aan de hand was, en zoveel om vast te leggen. Het station kreeg de bijnaam ‘The Palace of Tears’, vanwege de regelmaat van emotionele reünies die in de regio plaatsvonden.

'De regering in Oost-Duitsland stond mensen van 65 toe om te reizen om hun familieleden in het Westen te zien. Ze hadden het gevoel dat als die mensen overstaken en vervolgens zouden besluiten om in het Westen te blijven, ze ze niet veel zouden missen.. Vrienden en familieleden in Berlijn bevonden zich vaak fysiek dicht bij elkaar, maar voelde zich toch volledig geïsoleerd zonder communicatiemiddelen of bewegingsvrijheid.'

(beeld: Thomas Hoepker)

Kijk voor de volledige spotlight en meer foto's op de website van Magnum

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem