Post-Sovjet landschappen van Alexander Gronsky

Julian Huijbregts
Alexander Gronsky won de Foam Paul Huf Award 2010. Onderdeel van deze prijs is een tentoonstelling in Foam. Gronsky krijgt de prijs voor zijn werk over het post-Sovjet landschap dat hij maakte tussen 2007 en 2010.

Centraal in de tentoonstelling van de Russische fotograaf staan werken uit de series Less Than One en The Edge. Alexander Gronsky (Tallin, 1980) is de winnaar van de Foam Paul Huf Award 2010. Deze door Foam_Fotografiemuseum Amsterdam georganiseerde fotografieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een internationaal talent tot 35 jaar.

Sporen van mensen

Less than One gaat over die regionen van het uitgestrekte Rusland waar het gemiddelde bevolkings­aantal minder dan één per persoon per vierkante kilometer is. Deze serie toont sporen van menselijke aanwezigheid in het alom aanwezige, monotone Russische landschap.

Foto © Alexander Gronsky, Less Than One, Komsomolsk on Amur, 2006


Foto © Alexander Gronsky, Less Than One, Yakutia, Russia, 2008

Buitenwijken

Voor The Edge bleef Gronsky dichter bij huis. Ditmaal bracht hij de buitenwijken van Moskou in beeld. Gronsky onderzoekt niet alleen de periferie van de stad, maar ook de grenzen van de fotografie. Zo zijn alle foto’s gemaakt tijdens de lange wintermaanden en worden zij in zeer sterke mate bepaald door het wit van de sneeuw waardoor ze abstract en grafisch aandoen.


Foto © Alexander Gronsky, The Edge, Moscow boundaries, Russia, 2009


Foto © Alexander Gronsky, The Edge, Strogino, Russia, 2009

‘Docugrafisch’

Gronsky beschouwt zichzelf primair als landschapsfotograaf, maar weet dit klassieke genre op verrassende wijze nieuw leven in te blazen. De jury van de Paul Huf Award noemde Gronsky “een ‘nieuwe docugrafische’ fotograaf die in zijn werk een narratief gebruikt met een intieme afstand; veraf maar niet afstandelijk, waarmee hij een hele nieuwe wereld opent met een ogenschijnlijk klassieke techniek.” Door het fotograferen van het immense Russische landschap onderzoekt Gronsky de invloeden van de omgeving op de emoties en het gedrag van individuen. Zelf zegt hij hierover dat het kijken naar zijn fotografie een emotie moet oproepen vergelijkbaar met het gedachteloos staren, met een onbestemd gevoel van onbehagen, naar een ongedefinieerd punt ergens in de ruimte.


Foto © Alexander Gronsky, Endless Night, Polar Night in Murmansk, Russia, 2007

Biografie

Gronsky begon met fotografie op 18-jarige leeftijd en heeft sindsdien al meerdere prijzen en eervolle vermeldingen in de wacht gesleept. In 2003 werd hij geselecteerd als finalist voor de WPPH Joop Swart Masterclass. In 2006 werd hij genomineerd voor de Ian Parry Award en in 2008 voor de Kadinsky Award. Hierop volgde in 2009 het winnen van de Linhof Young Photographer Award en de Aperture Portfolio Prize. Ook werd Gronsky’s portfolio in dat jaar opgenomen in het jaarlijkse Talent-nummer van Foam Magazine. Zijn werk is gepubliceerd in vele, internationale tijdschriften. Sinds 2005 is Gronsky lid van het Photographer.ru agentschap.