Voorliefde voor automaten in Japan

Portretten van 'eenzame' Japanse automaten

Siem van Woerkom 239 0
Een portret hoeft niet altijd van een persoon te zijn. Het kan ook een voorwerp, dier of locatie omvatten. In dit geval kijken we naar snoep- en drankautomaten in Japan..

Automaatcultuur in Japan

Snoep- en drankautomaten zijn een ware steunpilaar van de Japanse cultuur. Er zijn er meer dan 5,5 miljoen in het land - één voor elke 23 mensen, de hoogste ratio ter wereld. Ze zijn overal te vinden en zijn bijna altijd buiten, waardoor ze onmiddellijk opvallen bij iedereen die Japan bezoekt. Ze verkopen bijna alles - inclusief enkele nogal merkwaardige items. De meeste zijn gevuld met warme en koude dranken. Sommige hebben grappige Engelse namen, zoals 'Pocari Sweat' of 'Calpis Water' waarvan wij ook geen flauw idee hebben wat ze betekenen of hoe ze zouden smaken.

's Nachts gaan de machines nooit uit waardoor ze extra tot leven komen met levendige kleuren en fel licht. Fotograaf Eiji Ohashi heeft ze jarenlang in het holst van de nacht in Japan gefotografeerd en heeft deze beelden samengebracht in een boek, genaamd; 'Roadside Lights'.

(Beeld: Eiji Ohashi)

Fascinatie

Voor fotograaf Ohashi dienden de machines ooit als inspiratie voor een nieuwe richting in zijn fotografie: 'Ik begon dit project negen jaar geleden, toen ik een felle automaat in de buurt van mijn huis zag toen ik terugkwam van mijn nachtdienst. In die tijd woonde ik in een stad in het noorden van Japan die tijdens de wintermaanden door vreselijke sneeuwstormen zou worden getroffen. Ik reed toen met mijn auto in deze extreme omstandigheden en gebruikte  het licht van de automaten om mij te begeleiden. Om even aan te geven hoe fel de meeste zijn.'

(Beeld: Eiji Ohashi)

Simpel en veilig

De Japanse cultuur heeft een waardering voor duidelijke en eerlijke handelingen en processen. Overal staan borden met uitleg over hoe je op de juiste manier in de rij moet staan of hoe je een toilet dient te gebruiken. Als zodanig bieden automaten zekerheid in een wereld die extreem high-tech is. Hun mechanisme laat slechts één mogelijke handelwijze toe. Ze zijn ook ingebakken in de traditie: op het platteland, aan de kant van de weg, is het nog steeds mogelijk onbemande houten kraampjes te vinden waar boeren fruit, groenten en andere goederen plaatsen die kunnen worden gekocht door de juiste hoeveelheid contant geld achter te laten.

Misschien zou dit alleen kunnen werken in een land met een van de laagste criminaliteitscijfers van de wereld. Automaten in Japan worden zelden beroofd of vernield. Ze worden zelfs goed verzorgd, wat betekent dat ze altijd werken - wat verder bijdraagt aan de klanttevredenheid.

Met zo'n enorme liefde voor het onderwerp moest deze foto serie van Eiji Ohashi wel speciaal worden. Klik hier voor meer beelden. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem