Werken met de Fujifilm GFX100

Philip Bloom – Het filmen van een documentaire met medium formaat

Eefke Burg 148 0
Philip Bloom, een bekende cameraman met onder andere een Raindance Film Festival award en een Mass Impact award, filmt normaal gesproken met enorme filmcamera’s. Voor zijn laatste documentaire pakte hij het echter anders aan en ging hij aan de slag met middenformaat op de Fujifilm GFX100. Hij vertelt zijn verhaal op de Cinema 5d conventie.

‘Iedereen heeft me altijd verteld dat formaat niets uitmaakt,’ vertelt de filmmaker. ‘Maar het formaat doet er wel degelijk toe.’ Hij vertelt over hoe hij zijn laatste documentaire filmde op de Fujifilm GFX100.

Eerder filmde hij altijd met verschillende broadcastcamera’s met een cropsensor. Toen hij echter overstapte naar fullframe was dat ‘net magie.’ Inmiddels is dit elf jaar geleden en full frame is volgens de filmmaker dan ook verleden tijd. Als je eenmaal aan full frame gewend bent, dan wil je een volgende stap maken en dat is natuurlijk middenformaat. Hij schiet dan ook al jaren middenformaatfilm. Het stapje dat nog ontbrak: overstappen naar middenformaat video. Immers: dan heb je nog veel sneller alle mogelijkheden tot je beschikking.

Een foto van Bryan Minear geschoten met de Fujifilm GFX100

Lees ook: Bruidsfotograaf waarschuwt voor lasers

Overstappen naar de Fujifilm GFX100

Eerder gebruikte hij zijn Fujifilm GFX50S, maar merkte hier dat de shutter voor film nog niet bruikbaar was zoals hij dit wilde. Hasselblad had al een middenformaatcamera, maar deze kostte op dat moment nog € 25.000,- euro, dus dat was op dat moment te veel voor hem. De Fujifilm GFX100 bleek voor hem de camera waar hij naar op zoek was.

Voor het filmen van documentaire is het belangrijk dat de camera’s waarmee je filmt klein zijn, wat de Fujifilm GFX100 is, zeker als je deze vergelijkt met televisiecamera’s. Maar daarnaast kan het ook zijn dat hij onderweg of op reis is en dat hij dan toch altijd een camera bij zich wil hebben. Zo vertelt hij over zijn reis naar Griekenland, waar hij naartoe ging op vakantie maar waar hij uiteindelijk drie verschillende documentaires maakte.

Ervaringen met de Fujifilm GFX100

Philip Bloom deelt een aantal ervaringen met de Fujifilm GFX100. Allereerst was hij vooral verbaasd dat de camera het zo goed deed. Het filmen op 10bit kan behoorlijk wat ruimte innemen, waardoor hij het uitprobeerde om te filmen op 8bit. Daardoor kreeg hij echter last van banding. 10bit bleek dus een stuk bruikbaarder materiaal op te leveren, waardoor hij ervoor koos om te blijven filmen op 10bit.

Lees ook: Flits-off met 8 fotografen

De filmmaker vindt de filmsimulaties voor video erg mooi en werkt hier graag mee, vooral de stand Eterna. Handig is echter ook dat je F-log tot je beschikking hebt, waardoor je kleurneutraal beeld kan schieten en je beelden van verschillende camera’s kan combineren.

In de video kan je de volledige lezing van de filmmaker terugkijken, waar je alle ervaringen van de filmmaker kan terugvinden. Bekijk ook het kanaal van Cinema 5d, waar je nog meer volledige lezingen kan terugvinden.

 

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke