DIGIFOTO Awards 2018

Pentax-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW

Christel de Wolff 213 0
Met de nieuwe PENTAX-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW heeft Ricoh Imaging, het moederbedrijf van Pentax, een nieuw, lichtsterk standaardobjectief ontworpen die maximale prestaties levert op de Pentax K-serie dslr-camera's.

Pentax-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW

Het moet gezegd worden, Pentax is een eigenwijs merk dat zaken niet zelden net even anders aanpakt dan andere merken. Dankzij deze aanpak kan Pentax rekenen op een trouwe schare fans, een toegewijde groep van veeleisende fotografen. Deze benadering zien we ook weer terug bij het Pentax-D FA* 50mm f/1.4 SDM AW objectief. Immers, je moet het maar durven om in een tijd waarin licht en compact de nieuwe norm zijn in de fotografie een 50mm objectief te lanceren met een gewicht van bijna 1 kilo en een lengte van ruim 10 centimeter. Dat geeft voeding aan het vermoeden dat Pentax de verschuiving richting spiegelloze, lichte en compacte systemen negeert. In plaats van mee te bewegen met de massa, lijkt Pentax zich juist te willen onderscheiden als een niche-speler in de markt.

Hoe het ook zij, veelzijdig is het nieuwe Star objectief zonder enige twijfel. Om over de beeldkwaliteit die hij produceert nog maar te zwijgen.Daarover kunnen we kort zijn. Dit objectief presteert over het gehele diafragma bereik buitengewoon goed. Van vervorming is geen tot nauwelijks sprake, van chromatische aberratie evenmin. Wat opvalt zijn de prachtige, zachte, subtiele achtergronden (bokeh). Dat maakt dit objectief ook buitengewoon geschikt voor het maken van portretten. Ook op f/1.4 is de scherpte van de beelden indrukwekkend, echt geweldig wordt het bij f/4 en hoger. De piek ligt rond de f/5.6. Vergeet bij dit objectief dus vooral niet om ook andere f-stops te gebruiken dan f/1.4 alleen. Dat laatste is een valkuil waar we niet zelden intrappen bij dit soort lichtsterke objectieven. Met een adviesprijs van €1199,- is dit objectief bepaald niet goedkoop maar voor dat geld krijg je veel terug. Het objectief is erg goed gemaakt en levert geweldige resultaten met scherpe details, zelfs wijd open. Het is misschien wel het beste 50mm objectief waar we ooit mee gewerkt hebben.

Specificaties

Adviesprijs €1199,-
Brandpunt 50mm
Max. diafragma f/1.4
Filtermaat 72mm
Doorsnede 80mm
Diafragmabladen 9
Min. scherstelafstand 40cm
Lengte 106mm
Gewicht 910gram
Info www.ricoh-imaging.eu

Beoordeling

Getest in DIGIFOTO Pro 5.2018

Beeldkwaliteit 9
Bediening 9
Snelheid 8
Prijs/kwaliteit 8

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel