Patent van Canon gelekt: een camera op basis van computationele fotografie

Milou van Leeuwen 847 0
Een interessant nieuw gerucht is opgedoken. Canon is wellicht bezig met het ontwikkelen van een camera op basis van computationele fotografie.

De Japanse fabrikant die van huis uit gespecialiseerd is in spiegelreflexcamera’s is wellicht bezig een camera te ontwikkelen op basis van computationele fotografie. Dat blijkt uit een patent dat online is opgedoken.

Computationele fotografie

Veel mobiele telefoons maken al gebruik van computationele fotografie, bijvoorbeeld met de HDR-functie. Telefooncamera’s kunnen door middel van deze techniek ook scherptediepte bereiken zoals met een DSLR-camera mogelijk is. Maar hoe werkt dit relatief nieuwe fenomeen precies? In onderstaande afbeelding wordt gevisualiseerd hoe computationele fotografie werkt.

 

Computational photography illustrated

Met behulp van deze techniek kan op verschillende punten worden scherp gesteld. Zo is te zien dat camera onderdelen 1, 2 en 3 allebei op een ander gebied scherpstellen. Beeld 1 in bovenstaande afbeelding geeft weer wat scherp te zien is wanneer de focus op de achterste stippellijn ligt.

Het is dus mogelijk om de focus in te stellen op een object en tegelijkertijd andere objecten onscherp te maken. Andere voorbeelden van computationele fotografie zijn het automatisch verbeteren van de resolutie of het dynamisch bereik verbeteren. Met behulp van computationele fotografie worden verschillende componenten samengevoegd om de kwaliteit van de uiteindelijke foto zo optimaal mogelijk te krijgen.

Patent

Het patent dat is opgedoken dateert al uit november 2012. Theoretisch gezien zou dus kunnen dat Canon al een prototype heeft ontwikkeld. Of de camera daadwerkelijk wordt geproduceerd is nog de vraag. Blijf ons volgen om up to date te blijven!

afbeelding van Milou van Leeuwen

Milou van Leeuwen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Milou