Pannen druist tegen gevoel in

Pannen vereist zorgvuldigheid én beheersing

Remco Stunnenberg 424 0
Camera's zijn erg goed voor het bevriezen van momenten in de tijd. Om het gevoel van snelheid te bewaren moet je juist meetrekken met je onderwerp, 'pannen' in jargon. Een techniek die tegen je gevoel indruist.

Wanneer je bewegende onderwerpen fotografeert, bijvoorbeeld tijdens een autorace, sportevenement of een luchtshow, is het mooi om iets van de actie in je beeld te behouden. De techniek die je hierbij gebruikt noemen we pannen.

Beheersing

Bij deze techniek kun je de beweging in de foto vastleggen door met een vrij lange sluitertijd te fotograferen en de actie bij het nemen van de foto te volgen. Op die manier vervaag je de achtergrond terwijl je het onderwerp juist bevriest. Dit klinkt logisch maar het vereist wel enige oefening. Pannen druist immers tegen je gevoel in - bewegen van je camera in plaats van stilhouden - en vereist zorgvuldigheid én beheersing.

De magische instelling

Idealiter kies je bij deze techniek voor een sluitertijd die lang genoeg is om de achtergrond te vervagen terwijl je de camera beweegt tijdens de belichting, maar snel genoeg om het onderwerp dat je volgt redelijk scherp te houden. Dus wat is de magische instelling? Stel je camera in op sluitertijd voorkeuze en kies ongeveer 1/15 seconde. Dat is een goed beginpunt. Zodra je dit een beetje onder de knie hebt, kun je “extremer gaan” en de sluitertijd vertragen tot bijvoorbeeld 1/8 seconde.

Tip

Een tip bij het pannen is om niet teveel in te zoomen. Doe je dat wel, dan gaat er (te) veel van de wazige achtergrond verloren en daarmee van het effect.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco