Overzicht: RØDE-microfoons

Redactie DIGIFO... 3304 0
Film je met een spiegelreflex of compacte systeemcamera, dan is een externe microfoon een van de belangrijkste benodigde accessoires. Goed geluid is immers net zo belangrijk als goed beeld. De VideoMic-serie van Røde bestaat uit vijf verschillende modellen. Wat zijn de verschillen en welke microfoon past het beste bij jouw gebruiksdoeleinden? We zetten ze op een rij.

Advertorial:

Ga je aan de slag met de filmfunctie van je camera, dan is een goede microfoon een must. Hoewel vrijwel alle camera’s over een ingebouwde microfoon beschikken is de kwaliteit hiervan matig. Bij het kopen van een microfoon zul je een keuze moeten maken tussen mono of stereo. Een mono-microfoon, ook wel een richtmicrofoon, neemt het geluid op waar je de camera op richt en is daarmee ideaal voor interviews en reportages, waarin mensen aan het woord komen. Wil je omgevingsgeluiden opnemen, bijvoorbeeld in de natuur of tijdens een muziekuitvoering, dan is een stereo-microfoon de beste keuze.

Røde VideoMic

Rode VideoMic Go

Dit is de ‘klassieker’ van Røde. Deze mono-microfoon is populair dankzij de zeer schappelijke prijs en goede geluidskwaliteit. De nieuwste versie van de Røde VideoMic is voorzien van een nieuw ‘Rycote Suspension’-ophangsysteem, dat schokken en trillingen opvangt zonder voor storende geluiden in de opname te zorgen. De VideoMic werkt met een 9 volt-batterij en beschikt over een schakelaar waarmee je de output van de microfoon met 10dB of 20dB kunt verlagen. Handig in rumoerige omgevingen, hiermee voorkom je dat het geluid gaat ‘clippen’. Ook is er een ruisfilter van 80Hz, hiermee worden lage monotone geluiden, zoals het gezoem van een airco, uit je opname gefilterd.

Adviesprijs: €99

Røde VideoMic Go

Rode VideoMic Pro

Dit is de nieuwste aanvulling in het assortiment van Røde. De VideoMic Go valt op met zijn compacte afmetingen en gewicht van slechts 73 gram. Handig is dat je geen batterij nodig hebt, de mono-microfoon wordt voorzien van stroom door de camera, via de 3,5mm-jack. De VideoMic Go is ideaal als je begint met filmen en voor een klein bedrag de geluidskwaliteit wilt verbeteren. Ook is de Go de perfecte oplossing als formaat een rol speelt. Combineer deze kleine VideoMic met een GoPro of compactamera en je kunt bijna onzichtbaar tewerk gaan. Knoppen of instellingen heeft de VideoMic Go niet: de microfoon werkt volledig ‘plug & play’. Het onslijtbare Rycoteophangingsysteem zorgt ervoor dat schokken van de camera gedempt worden zonder storende geluiden op te leveren.

Adviesprijs: €79

Røde VideoMic Pro

Rode VideoMic ProDe Pro-variant van de VideoMic is een stukje compacter en lichter dan de ‘gewone’ variant, biedt nog meer instelmogelijkheden en een hoogwaardige condenser capsule die zorgt voor audio-opname in hoge kwaliteit. Achterop de mono-microfoon vind je een aantal schakelaars: het 80Hzruisfilter en een instelling om het geluid met 10dB te verlagen, of met 20dB te verhogen. Die eerste instelling is ideaal voor het opnemen van harde geluiden, zoals live muziek of motorsporten. De 20dB ‘boost’ is ontwikkeld voor gebruik met dslr-camera’s en zorgt ervoor dat de ruis veroorzaakt door de audiocircuits in de camera geminimaliseerd worden. Met één 9 volt-batterij kun je zo’n 70 uur opnemen.

Adviesprijs: €169

Røde Stereo VideoMic

Rode Stereo VideoMic Pro

Voor het opnemen van omgevingsgeluiden en live muziek is een stereomicrofoon de beste keuze. De Røde Stereo VideoMic levert natuurgetrouw stereogeluid en weet geluiden van achter de camera goed buiten de opname te houden. Stroom haalt de Stereo VideoMic uit een 9 volt-batterij. De instelmogelijkheden bestaan uit een 80Hz-ruisfilter en een -10dB instelling voor opname van harde geluiden. De microfooncapsule en elektronica zijn afgescheiden van de bevestiging met een systeem dat schokken opvangt. Røde levert de Stereo VideoMic inclusief een ‘dead kitten’, een accessoire dat storende geluiden van wind in de opname beperkt.

Adviesprijs €179

Røde Stereo VideoMic Pro

Rode Stereo VideoMic ProDe hoogwaardige Røde Stereo VideoMic Pro is erg compact en kan met één 9 voltbatterij tot honderd uur opnemen. Met een geïntegreerde shockmount is de Stereo VideoMic Pro zeer geschikt voor het nauwkeurig opnemen van muziek en atmosferische omgevingsgeluiden. Dankzij de ingebouwde foambescherming is je opname tegen storende geluiden van wind beschermd. Daarnaast is een 75Hz-ruisfilter aanwezig. Net als bij de VideoMic Pro heb je de beschikking over een -10dB en een +20dB-optie, om het geluidsniveau te verlagen of te verhogen. De instellingen zijn eenvoudig te benaderen via de schakelaars aan de achterzijde van de microfoon.

Adviesprijs: €199

Beluister ze in de Røde Soundbooth

Wil je eerst de resultaten uit de microfoons beluisteren voor je tot aanschaf over gaat? Breng dan een bezoekje aan de Soundbooth op de RØDE-website. Hier kun je alle microfoons in diverse situaties beluisteren. Ook kun je het geluid vergelijken met een ingebouwde microfoon van een camera.

Rode Soundbooth

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie