Gratis goodies

Onze favoriete (gratis) Lightroom presets - Week 13

Siem van Woerkom 1331 0
Presets zijn een ideale manier om je foto's net dat beetje extra's mee te geven in Adobe Lightroom. We zetten iedere week een paar van onze favorieten op een rijtje. 

Vintage Film preset

De naam zegt het eigenlijk al; deze preset geeft je foto's die leuke retro sfeer die je normaliter alleen krijgt wanneer je met film schiet. Aangezien niet iedereen de kennis, tijd of het geld heeft om analoog te schieten is het wel fijn om te weten dat deze optie ook nog bestaat. De vintage film preset van PhotographyPla zorgt voor een subtiele ruis in je beelden, en laat de kleuren wat gedempt doorkomen. Ook krijgen de schaduw partijen een lichte groene tint en bevatten de highlights een ietwat paarse 'hue'.

Deze Lightroom preset is hier te downloaden.

High Contrast B&W

Soms heb je iets geschoten waarvan je gelijk al denkt; 'dit zou in zwart wit ook niet misstaan'. Om dit even snel te kunnen bekijken kan je in Photoshop en Lightroom uiteraard even wisselen tussen kleur en zwart-wit. Wat handiger is, is het gebruik van deze preset. Deze maakt de highlights namelijk net ietsjes feller, de schaduwen iets dieper en zorgt voor een mooi contrastrijk eindresultaat. Niet zomaar een 'toggle' voor zwart-wit dus, maar net dat beetje extra. We like it!

Het bestand van PresetKingdom kan je hier vinden.

Cinematic HDR

Schiet je vaak landschappen of natuur fotografie? Dan kan deze preset een hele goeie voor jou zijn. Kleuren worden ietsjes gedempt en de gehele foto krijgt een lighte HDR toon. Voor een echte HDR kan je natuurlijk nog steeds het beste met bracketing shots werken, maar deze preset kan een mooie start zijn om het eens met je landschapsfoto's te testen. 

De Cinematic HDR Lightroom preset is te downloaden op de volgende link.

 

Zie voor nog meer Lightroom presets: Onze favoriete (gratis) Lightroom presets - Week 12

 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem