Olympus M.Zuiko PRO: Lichtsterke 7-14mm f/2.8 en unieke 8mm f/1.8 Fisheye

Redactie DIGIFO... 1839 0
Olympus breidt het professionele objectieven-portfolio uit met 's werelds meest lichtsterke 8mm f/1.8 Fisheye-objectief en een indrukwekkende 7-14mm f/2.8 ultragroothoekzoom. Olympus-ambassadeur Brendan de Clercq deelt zijn ervaringen met de nieuwe PRO-objectieven.

Olympus logoAdvertorial

Olympus M.Zuiko 8mm f/1.8 Fisheye PRO

Met een diafragma van f/1.8 is de 8mm Fisheye PRO 's werelds meest lichtsterke fisheye-objectief. Dankzij de minimale scherpstelafstand van 2,5 centimeter, gemeten vanaf de voorkant van het objectief, maak je unieke foto's met een spectaculair perspectief. Het grote diafragma maakt de 8mm f/1.8 Fisheye ook uitermate geschikt voor nachtopnames en het vastleggen van de sterrenhemel.

Brendan de Clercq vond het eigenlijk nooit nodig om een fisheye-objectief te gebruiken, maar nu hij met de 8mm f/1.8 PRO heeft gewerkt wil hij er graag een toevoegen aan zijn objectievenarsenaal: 'De 8mm f/1.8 fisheye is compact, zeer degelijk en bovendien erg lichtsterk met supersnelle autofocus. Ik stond er van te kijken hoe creatief je wordt bij het fotograferen van architectuur en landschappen met dit objectief. Ook is de fisheye ideaal voor concertfotografie, een overzichtsfoto van een groot terrein en uniek voor astrofotografie. Het beviel mij zo goed, dat ik mezelf moest dwingen om weer een ander objectief op de camera te zetten.'

Foto: Brendan de Clercq
Olympus OM-D E-M5 II, 8mm, f/13, 1/250, ISO 100 (LOW)

Olympus 8mm f/1.8 PRO Fisheye
Olympus M.Zuiko Digital ED 8mm f/1.8 Fisheye PRO

Adviesprijs: €899,-

Olympus M.Zuiko 7-14mm f/2.8 PRO

Met een diafragma van f/2.8 is ook de 7-14mm groothoekzoom erg lichtsterk. Door de grote scherpstelring naar voren of achter te bewegen schakel je snel tussen autofocus en handmatige focus. Bovendien is het objectief voorzien van een programmeerbare functieknop. Met een minimale scherpstelafstand van 7,5 centimeter maak je indrukwekkende close-ups.

Brendan: 'De 7-14mm f/2.8 PRO is echt een paradepaardje. Als je het objectief vastpakt voel je meteen de kwaliteit. Ik was zeer onder de indruk van de snelheid en de creativiteit die de enorme beeldhoek bij mij losmaakte. Zo heb ik vanaf twee meter afstand een Amerikaanse windmolen kunnen fotograferen, het hele gebouw paste in het beeld. Ik ben met de lucht en de wieken gaan spelen en kon door de extreme groothoek creatief zijn met mijn compositie. Bij architectuurfotografie komt het objectief uitstekend tot zijn recht. Je krijgt een enorme oppervlakte in beeld, zonder enige vertekening. Zelfs in de hoeken blijft alles kaarsrecht. Het groothoekbereik komt ook goed van pas bij straatfotografie en landschapsfotografie, maar ook bij bruidsfotografie om een grote groep in een kleine ruimte te fotograferen. Bovendien is het een prachtobjectief om mee te filmen, je schiet er de mooiste wide angle shots mee!'

Foto: Brendan de Clercq
Olympus OM-D E-M5 II, 7mm, f/13, 1/100, ISO 100 (LOW)

Olympus 7-14mm f/2.8 PRO
Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14mm f/2.8 PRO
Adviesprijs: €1299,-

Olympus M.Zuiko PRO karakteristieken

  • Lichtgewicht en compact
  • Stof-, spatwater en vorstbestendig
  • Hoge scherpte van hoek tot hoek
  • Supersnelle autofocus
  • Ontwikkeld en gebouwd volgens de hoogste standaarden
  • Veel compacter en lichter dan aps-c en fullframe-alternatieven
  • Info: www.olympus.nl
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie