Wij hielden hem al even vast tijdens Professional Imaging

Nu in de winkel: de Pentax K-1 mark II

Remco Stunnenberg 889 0
Dat hij kwam was geen nieuws meer, maar sinds twee dagen ligt hij ook daadwerkelijk in de winkel: de Pentax K-1 mark II. Tijdens de Professional Imaging hielden wij hem al even in de hand.

De Pentax K-1, de eerste fullframe camera van Pentax, werd in 2016 met erg veel lof ontvangen, een fullframe voor pure fotografen. Pentax is een eigenwijs merk en doet alles net even anders dan anderen. Daarmee heeft Pentax een trouwe schare fans verzameld.

Pentax

Snellere en meer nauwkeurige autofocus

De opvolger van de K-1, de Pentax K-1 Mark II kreeg onder andere een snellere en meer nauwkeurige autofocus. Dat laatste is ongetwijfeld een antwoord op geluiden vanuit de markt. Zo waren er links en rechts kritische geluiden met betrekking tot de autofocus van het eerste model. Dankzij een nieuwe beeldversneller kan de opvolger (nog) hogere ISO-waardes met lage ruiswaarden aan. Verder is de mark II voorzien van een Dynamische Pixelshift resolutie II. Dat laatste is met name ook te gebruiken bij fotograferen uit de hand. Ook het dynamisch bereik van de camera nam toe.

Concurrerende prijs

Tegen een concurrerende prijs, van €2000,-, haal je met het nieuwe vlaggenschip Pentax K-1 Mark II een fullframe camera in huis met een uiterst robuuste body die vol zit met techniek plus een sensor met een enorme resolutie: 36.4 megapixel. Die sensor is dezelfde als die van zijn voorganger. Dus ook zonder anti-aliasing filter voor maximale scherpte. In de mark II heeft Pentax een nieuwe accelerator toegevoegd die volgens Pentax, samen met de PRIME IV beeldprocessor, 'foto's oplevert met hoge resolutie en minimale ruis in situaties met weinig licht'.

Weinig licht

Had zijn voorganger een maximale ISO waarde van 204.800 de Pentax K-1 mark II heeft een waarde van liefst 819.200. Daarmee kunnen we concluderen dat de nieuwe Pentax ideaal is voor fotografie bij weinig licht waarbij hogere sluitertijden vereist zijn.
De camera heeft verder de Pentax eigen SR II 5-assig beeldstabilisatie in huis. De beeldsensor kan in alle richtingen kantelen, waardoor je allerlei handige functies tot je beschikking krijgt. Denk aan automatische niveaucompensatie, fijnafstelling van de beeldcompositie en Astro Tracer. Met die laatste functie schiet je scherpe foto's van de sterrenhemel uit de hand.

Het werkt

De Pentax K-1 had al het innovatie Pixel Shift-resolutiesysteem aan boord. Dit is nu verbeterd en heet in de Mark II: Pixel Shift Resolution System II. Pixel Shift legt 4 beelden van je onderwerp vast door de sensor telkens 1 pixel te verschuiven. Deze beelden voegt de camera samen tot een beeld met een extreem hoge resolutie. Omdat Pixel Shift II ook de RGB-kleurgegevens van elke pixel gebruikt, krijg je niet alleen beelden met een superhoge resolutie. Het levert volgens Pentax ook fijnere details, weinig ruis en natuurgetrouwere kleuren op. En het mooie is: je statief kun je thuislaten. Je kunt gewoon Pixel Shiften uit de hand. Wij probeerden dit uit op de beurs en inderdaad, het werkt.

Pentax

Kritische geluiden

Als gezegd werd ook de de autofocus in de Pentax K-1 Mark II onder handen genomen. Zo is de mark II voorzien van Safox 12 AF-sensormodule met 33 AF-sensoren. Ook is het volgen van snel bewegende onderwerpen in de AF Continuous-modus sterk verbeterd ten opzichte van het eerste model. Pentax zegt het niet met zoveel woorden, maar dit is ongetwijfeld een antwoord op de kritische geluiden vanuit de markt met betrekking tot de autofocus van de Pentax K-1.

Nieuwe objectieven

Naast de Pentax K-1 mark II bracht Pentax ook twee nieuwe objectieven mee naar Professional Imaging, de HD PENTAX-D FA* 50mm F1.4 SDM AW- en de HD PENTAX-DA11-18mm F2.8ED DC AW. Laatstgenoemde lens is een groothoeklens, enkel en alleen geschikt voor de crop camera's van Pentax. Beide objectieven werden vorige maand al onthuld tijdens de CP+ in Japan. In juni van dit jaar zijn beide objectieven te koop in Nederland.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco