Nooit meer foto’s kwijt door goede backup workflow

Amy Schutte 1598 0
Je computer kan kapot gaan. Er kan brand ontstaan in je huis. Er kan ingebroken worden. Allemaal dingen die hopelijk nooit gebeuren, maar als je hier nu de rillingen van over je rug krijgt omdat je weet dat in dat geval al je foto’s verloren gaan, moet je zeker blijven lezen.

Herinneringen

Foto’s zijn voor veel mensen waardevol. Sowieso persoonlijke foto’s, van jezelf als kind, van je ouders toen ze trouwden, allemaal bijzondere herinneringen die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Maar ook als fotograaf hebben je foto’s waarde. Werk uit je portfolio, foto’s waar heel veel tijd in is gaan zitten, projecten waar je later nog eens aan verder wilde werken, allemaal dingen die verloren kunnen gaan als je geen goed backup systeem hebt.

3-2-1 methode

Om er zeker van te zijn dat je altijd ergens een extra kopie van je foto’s hebt, is er de bekende 3-2-1 strategie bedacht. Deze is eenvoudig, en met een paar stappen implementeer je deze methode in je eigen werkwijze:

  • Zorg dat je bestanden op minstens drie plekken opgeslagen zijn
  • Sla ze op twee verschillende plaatsen op
  • Bewaar er tenminste één op een andere locatie

Dat lijkt misschien een hoop gedoe, maar veel van deze stappen kun je min of meer automatiseren. Natuurlijk zijn er een flink aantal manieren om dit aan te pakken, en wat de fijnste of beste manier is is voor iedereen anders.

Externe harde schijven

Wanneer je veel foto’s maakt, zul je ze waarschijnlijk niet op je computer opslaan. De opslagruimte van je computer zou dan immers snel vol zijn. Bovendien kun je ze dan ook alleen van die computer openen. Met een externe harde schijf kun je op dezelfde manier opslaan, maar heb je meer ruimte en kun je, als de één vol is, gewoon weer een nieuwe kopen. En je kunt hem op elke computer aansluiten en toegang tot je foto’s krijgen. Bovendien hoef je niet elke keer grote schoonmaak op je computer te houden, omdat die vol zit.

Time Machine

Op Apple computers zit standaard het programma Time Machine. Je hebt ook een vergelijkbaar programma voor Windows, genaamd ‘backup and restore’. Ze controleren elk uur of er wijzigingen zijn op je computer. Nieuwe foto’s worden gekopieerd naar een speciale backup schijf, maar ook wijzigingen in een Photoshop bestand worden automatisch opgeslagen. Ze doen dit op een externe harde schijf, die in de meeste gevallen in dezelfde ruimte als je computer is. Bij een natuurramp op brand ben je dus niet beschermd, daarom is de derde stap belangrijk; bewaar één van de drie opslagmethoden op een andere locatie. Dat kun je met je externe schijf van time machine doen, door deze bijvoorbeeld iedere week op een vast dag om te wisselen met een schijf die je op kantoor of bij een familielid thuis bewaard. Maar dan moet je wel een heel consequent persoon zijn.

Cloud

Je kunt je foto’s ook (automatisch) uploaden naar de cloud. Op die manier staan ze altijd ergens anders opgeslagen. In de meeste gevallen kost dit wel geld, want foto’s nemen nu eenmaal veel ruimte in. Vooral RAW files. Je kunt bijvoorbeeld een betaalde Dropbox account aanmaken, of een online backup systeem aanmaken zoals CrashPlan. Het nadeel zijn de kosten, die na een lange periode stiekem toch oplopen, en het begin. Het duurt namelijk behoorlijk lang om de eerste keer al je foto’s te uploaden. Bij de meeste normale internetverbindingen upload je zo’n 2 tot 4 gb per dag, dus in totaal kun je wel enkele maanden aan het uploaden zijn. Op Google fotos kun je gratis Jpegs opslaan en Flickr geeft je ook een gig aan opslag cadeau.

DVD

Vroeger werden nog weleens DVD of Blu-Rays gebruikt om foto’s op weg te schrijven. Dat kan in sommige gevallen prima werken, maar op een gemiddelde Blu-Ray kan 25 gb aan data aan, dus waarschijnlijk heb je nog een flink aantal nodig. Bovendien duurt het langer om ze te maken en in sommige gevallen zul je een externe brander moeten aanschaffen. Niet elke computer heeft meer een DVD lade. In principe gaan ze eerder verloren dan harde schijven, maar je zou het kunnen gebruiken voor je Jpegs. Het is vrij eenvoudig en lege schijven zijn niet duur.

Doe het. Nu

Ga zelf na welke manier voor jou het beste werkt. Ben je wat slordig? Zorg dan dat alles geautomatiseerd is. Wacht er in elk geval niet mee, want je foto’s kwijtraken is echt niet leuk. Helemaal als je weet dat je het had kunnen voorkomen!

afbeelding van Amy Schutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy