Redactie 278 0
De marketingafdeling van Canon werkt ingenieurs tegen bij de ontwikkeling van nieuwe sensortechnologie. Zij zien vooral heil in meer megapixels. Dat beweert een medewerker van de camerafabrikant. Hij deed deze opmerkelijke uitspraak tegenover Tech Digest.

Volgens de medewerker heeft Canon de technologie in huis om de concurrentie uit het veld te blazen op gebied van beeldsensors. Desondanks krijgen ingenieurs de opdracht om te focussen op ‘pakkende’ specificaties zoals het aantal megapixels. De medewerker zegt dan ook diep teleurgesteld te zijn in het nieuwe megapixelmonster van Canon: de EOS 5D Mark II.

“De ingenieurs van Canon worden gedicteerd door de marketingafdeling van Canon. Ze moeten bijblijven in de megapixelrace en dat gaat ten koste van ontwikkeling op andere gebieden. Door de nieuwe 50D sensortechnologie door te voeren in een fullframe-sensor en minder te concentreren op megapixels, zou de concurrentie het nakijken hebben. Kijkend naar de specificaties en techniek gebruikt in de 5D Mark II lijkt het erop dat deze vergelijkbaar gaat presteren als de concurrerende modellen.”


"Door de nieuwe 50D sensortechnologie door te voeren in een fullframe-sensor en minder te concentreren op megapixels, zou de concurrentie het nakijken hebben."

“De beeldkwaliteit van de eerste 5D was (en is) zo goed, dat hij zelfs kan concurreren met de Nikon D700. Ondanks dat deze zo’n 3 jaar nieuwer is. Ik hoopte op twee nieuwe camera’s. Een ‘vernieuwde’ versie van de 5D, met alle nieuwe gadgets en de nieuwe beeldprocessor, maar met een verbeterde 12-megapixel sensor met hetzelfde aantal pixels. De tweede camera had dan een ‘revolutionaire’ 5D  opvolger kunnen zijn. Met een compleet nieuwe sensor (waardoor véél meer megapixels mogelijk zijn), dubbele beeldprocessor en een sterk verbeterde autofocusmodule”

Ondanks zijn negatieve uitlatingen denkt de medewerker wel dat Canon de concurrentie voor kan blijven met de 5D Mark II.

50 Megapixels
Een einde aan de megapixelrace lijkt ook zeker niet in zicht. In juni 2007 toonde Canon al een prototype van een 50-megapixel CMOS-sensor. Hoewel Canon aangaf de sensor te richten op industriële toepassingen, zoals beveiligingscamera’s, betreft het een APS-H model (19x28 mm, cropfactor 1.3x). Sensors met hetzelfde formaat zijn te vinden in de huidige 1D-serie. Of en wanneer deze sensor daadwerkelijk gebruikt gaat worden is niet bekend.

Lees ook onze preview van de Canon EOS 5D Mark II

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie