Redactie 765 0
Onderzoekers zeggen het Capa-mysterie te hebben opgelost. De vallende soldaat werd

De vraag of Capa’s foto van de vallende soldaat (1936) in scene gezet is of niet, lijkt nu eindelijk te zijn opgelost. Het antwoord ligt ergens in het midden. Capa maakte de foto aan de frontlinies, waar Soldaten bezig waren met een oefening. De activiteiten werden opgemerkt door vijandelijke troepen, die soldaat Federico Borrell Garcia in de borst schoten.

Het nieuwe antwoord is voortgekomen uit negatieven, ontdekt in 2005 in het Capa Archief. De nieuwe afbeeldingen werden gevonden bij de voorbereidingen van een expositie. Curator Cynthia Young zegt: “Kijkend naar de foto’s is het duidelijk dat het voorval niet in het heetst van de strijd plaatsvond. Het is waarschijnlijk dat de soldaten een oefening aan het uitvoeren waren, voor henzelf, of voor Capa.”

Het antwoord komt uit onverwachte hoek. Begin dit jaar dook een koffer op met daarin 3500 negatieven van Capa. Gehoopt werd dat hierin negatieven zaten gemaakt rond hetzelfde tijdstip als de cruciale foto.
In augustus bevestigden onderzoekers van het International Center of Photography (ICP) dat de vondst geen nieuwe inzichten gaf over de vallende soldaat.


Robert Capa © Cornell Capa, courtesy ICP New York/Barbican Art Gallery

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie