Nikon Z6 en Z7

Nikon introduceert Z7 en Z6, full-frame systeemcamera's met Z-vatting

Remco Stunnenberg 1715 0
Vandaag is de dag. Nikon kondigt officieel de nieuwe full-frame FX-formaat Nikon-systeemcamera's Z7 en Z6 en de NIKKOR Z-objectieven met een nieuwe vatting met grotere diameter aan.

De 'Z' staat voor de overgang naar een nieuwe fase. Nikon creëert nieuwe mogelijkheden en biedt fotografen de middelen om creatiever te werken. Centraal in het nieuwe Z-vattingsysteem staat de nieuwe vatting met grotere diameter die meer mogelijkheden voor objectiefontwerp en nieuwe creatieve mogelijkheden binnen bereik brengt. Het Z-vattingsysteem omvat een verscheidenheid aan krachtige objectieven, inclusief het meest lichtsterke objectief in de geschiedenis van Nikon met f/0.95. Daarnaast is de nieuwe FTZ vattingadapter compatibel met NIKKOR-objectieven met F-vatting, zodat fotografen meer keuzemogelijkheden hebben. 

Belangrijkste functies van de spiegelloze Nikon Z7 en Z6

De spiegelloze camera's zijn uitgerust met een nieuwe full-frame Nikon FX-formaat BSI CMOS-sensor met ingebouwde AF met fasedetectie in het filmvlak en een hybride AF-systeem met scherpstelpunten die circa 90% van het beeldveld dekken. Verschil moet er ook zijn: De Z7 heeft een ISO gevoeligheidsbereik van 64 tot 25.600 en 45.7 megapixels en de Z6 heeft 24.5 megapixels en een ISO bereik van 100 tot 51.200. De Z7 heeft 493 scherpstelpunten en de Z6 heeft er 273. Er is een brede dekking van circa 90% van het beeldveld zowel horizontaal als verticaal mogelijk. Het hybride AF-systeem maakt gebruik van een algoritme dat is geoptimaliseerd voor FX-formaat sensor en kan automatisch schakelen tussen AF met fasedetectie in het filmvlak en contrastdetectie-AF met scherpstelling. Het gebruik van de nieuwe NIKKOR Z-objectieven zorgt voor een zeer nauwkeurige AF bij zowel foto- als videografie. 

 

De Nikon Z7 en Z6 zijn uitgerust met de nieuwe EXPEED 6-beeldverwerkingsengine. Dankzij het oplossende vermogen van NIKKOR-objectieven met Z-vatting en F-vatting worden onderwerpen scherper vastgelegd dan ooit tevoren. Ruis wordt ook effectief onderdrukt. Daarnaast is een optie verscherping middenbereik toegevoegd binnen Picture Control. Samen met de bestaande parameters zorgt dit dat verschillende texturen op het scherm scherper of zachter gemaakt kunnen worden, zowel bij foto's als bij video’s. De camera's bieden nu 20 opties om Picture Control  creatief toe te passen. Het effectniveau is aanpasbaar van 0 tot 100 procent.

De elektronische zoeker in de Z7 en Z6 is comfortabel, helder, duidelijk en vergelijkbaar met optische zoekers. Beide camera's zijn uitgerust met een elektronische zoeker met een OLED-scherm van ongeveer 3.690.000 beeldpunten. De elektronische zoeker heeft een beelddekking en vergroting van respectievelijk circa 100% en 0,8× en een diagonale kijkhoek van circa 37,0°. De zoeker zorgt voor een helder en aangenaam beeld, met minder chromatische aberratie. Dit leidt minder snel tot vermoeide ogen, zelfs tijdens langdurige opnamesessies. Bovendien is op het beschermende glas van het oculair een fluorcoat aangebracht dat vuil effectief afstoot. Ook kan het <i>-menu in de elektronische zoeker worden weergegeven, waardoor gebruikers snel allerlei opname-instellingen, zoals ISO-gevoeligheid, AF-veldstand en Picture Control, kunnen bekijken en aanpassen zonder op het LCD scherm te moeten kijken .

De Z7 en Z6 hebben compacte maar stevige en comfortabele body's. Knoppen zoals de secundaire selector, AF-ON, ISO en belichtingscorrectie zijn zo geplaatst dat ze een snelle en eenvoudige bediening mogelijk maken. Daarnaast bevindt zich bovenop de camera een LCD-monitor waar informatie over instellingen kan worden weergegeven, net als bij geavanceerde digitale SLR-camera's.

De Z7 en Z6 ondersteunen niet alleen full-frame 4K UHD (3840 × 2160)/30p-video met het FX-filmformaat, maar ook full-HD/120p-video. Scherpere 4K UHD-video’s zijn ook mogelijk, waarbij de volledige pixeluitlezing wordt gebruikt. Daarnaast kunnen Actieve D-Lighting, elektronische vibratiereductie en focuspeaking worden gebruikt bij 4K UHD- en full-HD-filmopnamen. De oorspronkelijke N-Log van Nikon kan ook met 10-bits HDMI-uitvoer worden gebruikt. De camera's gebruiken een uitgebreide kleurdiepte en een dynamisch bereik van 1300% met twaalf stops om een grote hoeveelheid toongegevens over hoge lichten en schaduwen op te nemen voor effectievere kleurgradaties. Dankzij ondersteuning van tijdcode is het synchroniseren van video en geluid met filmopnamen die met verschillende apparaten zijn opgenomen eenvoudiger in de post productie. Daarnaast kan de instelring die in NIKKOR Z-objectieven is ingebouwd, worden gebruikt om instellingen zoals diafragma en belichtingscorrectie stil en vloeiend aan te passen.

De Z7 en Z6 beschikken over ingebouwde vibratiereductie (VR) in de camera. Deze beeldstabilisatie biedt correctie voor beweging langs vijf assen. De effecten van vibratiereductie zijn equivalent met een sluitertijd dat circa 5,0 stops korter is. Deze functie kan ook worden gebruikt met NIKKOR F-objectieven, waaronder die zonder VR-functie, met de FTZ-vattingadapter die apart verkrijgbaar is.

Prijs en beschikbaarheid van Nikon Z7 en Z6

De Z7 is eind september 2018 te koop voor een consumentenadviesprijs van €3699,- incl. BTW.
De Z6 is eind november 2018 te koop voor een consumentenadviesprijs van €2299,- incl. BTW.

De Nikon Z7 en Nikon Z6 zullen natuurlijk verkrijgbaar zijn bij CameraNU.nl.

Nieuw Z-vattingsysteem

Afgezien van de camera’s kondigt nikon ook drie nieuwe objectieven aan die compatibel zijn met de full-frame (Nikon FX-formaat) systeemcamera's met het Z-vattingsysteem en daarnaast de nieuwe vattingadapter FTZ. Het standaardzoomobjectief NIKKOR Z 24-70mm f/4 S, het groothoekobjectief met vaste brandpuntsafstand NIKKOR Z 35mm f/1.8 S en het standaardobjectief met vaste brandpuntsafstand NIKKOR Z 50mm f/1.8 S functioneren met de nieuwe Z-vatting.

Lees ook: Nikon lanceert drie nieuwe objectieven voor het Z-vattingsysteem

Prijs en beschikbaarheid

 

De NIKKOR Z 24-70mm f/4 S is eind september 2018 te koop voor een consumentenadviesprijs van €1099,- incl. BTW.
De NIKKOR Z 35mm f/1.8 S is eind september 2018 te koop voor een consumentenadviesprijs van €949,- incl. BTW.
De NIKKOR Z 50mm f/1.8 S is eind oktober 2018 te koop voor een consumentenadviesprijs van €679,- incl. BTW.
De Mount Adapter FTZ is eind september 2018 te koop voor een consumentenadviesprijs van €299,- incl. BTW.

De NIKKOR Z objectieven zullen natuurlijk verkrijgbaar zijn bij CameraNU.nl.

Kijk hier voor meer info over al het product nieuws. 

Lees ook: Lancering van AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR 

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco