Nieuwe teaservideo van Nikon

Wat we zien is een aantrekkelijke body

Dre de Man 629 0
Niet geheel verrassend kondigde Nikon recent de ontwikkeling van een full-frame FX-formaat systeemcamera aan. In de aanloop naar de officiële lancering van deze camera, 23 augustus, komt Nikon regelmatig met een prikkelende video. Vandaag ook weer. Dit keer met als titel The body. Helaas minder prikkelend deze keer.

Teleurstelling alom: er is eigenlijk niets te zien. Het doet een beetje denken aan een Parijse reclamecampagne uit 1981. Op meer dan levensgrote affiches die overal in de stad waren opgeplakt, zag je een foto van een mooi meisje in bikini, met de tekst: ‘op twee september doe ik het topje uit’ (‘le 2 septembre, j'enlève le haut’). Op twee september zag je inderdaad een topless foto van haar, nu met de tekst: op vier september doe ik het broekje uit (‘le 4 septembre, j'enlève le bas’). Op 4 september ten slotte, had ze dat inderdaad gedaan, maar ze had zich ook omgedraaid. Het was een van de eerste voorbeelden van teasing in de reclame en het werkte goed. Het meisje was overigens het vriendinnetje van de fotograaf. Tot zo ver de geschiedenis van de reclame in de jaren tachtig in Frankrijk.

Gelukkig hebben we nog andere foto’s. Op 6 augustus publiceerde een fan van de beroemde Chinese actrice Dilraba een video en enkele foto’s van haar met de nieuwe Nikon-camera. Ze figureerde al in eerdere reclamefilms van Nikon en nu dus kennelijk ook in de film voor de Nikon Z. Wat je daar uit kunt afleiden, is dat Nikon kennelijk de Chinese markt als strategisch ziet – en geef Nikon eens ongelijk. Het filmpje en de foto’s waren duidelijk afkomstig van de set van een reclamefilm voor de nieuwe camera. Nikonrumors.com publiceerde deze foto.

Uit de tag kunnen we opmaken dat niet alleen de vatting maar ook de camera waarschijnlijk aangeduid zal worden met de letter Z. Uit de – wel officiële - teaservideo’s kon ik, als eerder besproken in de post over de vatting, opmeten hoe groot de camera waarschijnlijk is: 133 mm breed en 99 mm hoog (de D750 is 141 mm x 113 mm de Sony a7 iii 127 x 96 mm). Opvallend in vergelijking met de D750 is dat de camera minder hoog is. Dat is echter meteen te herleiden uit het feit dat de camera geen AF-motor voor de oudere objectieven heeft, deze zit onderin de (semi-) professionele Nikon DSLR’s.

Opvallend is verder dat de camerabody vrij klein is, iets groter dan de Sony a7-serie, maar dat Nikon de ergonomische nadelen – zeker in combinatie met grotere objectieven – daarvan heeft ondervangen door de camera een heel geprononceerde grip te geven. De camera lijkt nog wel het meeste op de Nikon FM met de motordrive MD-11.

Wanneer we weer terugkeren naar de FM dan zien we dat die echter nog lager was: 89,5 mm. De extra hoogte van de Nikon Z is te herleiden tot de veel grotere objectiefvatting, deze is ongeveer 10 mm groter. De FM was echter wel breder: 142 mm. Die extra breedte is te herleiden tot de ruimte die aan de rechterkant van de camera nodig was voor de filmspoel. De FM en de FM2 – de laatste heb ik een tijdje met motordrive als tweede body gebruikt heb naast een F2 – was in combinatie met de motordrive uitzonderlijk heel goed hanteerbaar, beter dan enige ander camera die ik gebruikt heb. Uit interviews en uitgelekte uitspraken van mensen die aan de body gewerkt hebben, blijkt ook dat Nikon heel veel aandacht besteed heeft aan de ergonomie. Hoe weinig de video van vandaag ook laat zien, dit aspect wordt wel onderstreept. De teaser heeft als enige tekst: the evolution of Nikon quality.

De teaservideo laat dus niet veel zien, maar wat we wel kunnen zien, is dat de body heel aantrekkelijk is. Wat dat betreft lijkt de teaservideo weer heel erg op de Parijse teaser uit 1981. Met dit verschil dat Nikon op 23 augustus ons alles zal laten zien: ‘Le 23ème août j’enlève tout’.

Lees ook: Krijgt de spiegelloze Nikon een revolutionaire nieuwe sensor?

Lees ook: Krijgen de nieuwe, spiegeloze Nikons een Z-vatting?

Lees ook: 10 belangrijke vragen over Nikon's spiegelloze camera's

Lees ook: Nikon kondigt full-frame systeemcamera aan

 

 

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre