Nieuwe SSD’s van Samsung bieden de grootste opslag ter wereld

Peter Guldenpfennig 717 0
De laatste jaren lijkt storage flinke sprongen te maken qua grootte binnen bestaande form factors. Het gaat dan met name om SD-kaarten, maar nu laat Samsung ook zien dat er in het traditionele 2.5-inch-formaat nog genoeg rek zit.

Samsung introduceert namelijk de eerste SSD’s met een dergelijke form factor ter wereld, waar maar liefst 30TB aan data op past. Een flinke hoeveelheid waar een normale consument geen behoefte aan heeft, en waarschijnlijk ook niet voor wil betalen.

Samsung PM1643

De SSD’s, de officiële naam luidt PM1643, zijn dan ook echt gericht op enterprises die van de klassieke HDD’s afwillen zonder de ruimte te verliezen die dat soort opslag biedt. De Serial Attached SCSI (SAS)-SSD’s kennen een indrukwekkende lees- en schrijfsnelheid, respectievelijk 2100MB/s en 1700 MB/s.

De prijs en releasedatum van de SSD is nog niet bekend, maar wel ziet Samsung dit als een opening voor meer soorten van opslag die in de tientallen TB’s lopen. The Verge ziet ook een bijkomend voordeel: dit soort ontwikkelingen betekenen een druk op de prijzen die mogelijk gaan verlagen in lagere segmenten van de markt. En dat is goed nieuws voor fotografen die liever kiezen voor de nu nog relatief dure SSD's.

afbeelding van Peter Guldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Peter